w ,

Moja mama robi babkę wielkanocną z przepisu prababci. Jest z 1913 roku i zawsze się udaje!

bit245, Getty Images

Czy w waszym domu rodzinnym też są nieśmiertelne zeszyty, w których gospodynie zapisywały przepisy i przekazywały z pokolenia na pokolenie? Moja mama ma zeszyt, który sięga 1913 roku, gdy powstawały pierwsze przepisy mojej praprababci. Jednym z jej specjałów była babka z dodatkiem świeżych drożdży.

W dzisiejszych czasach coraz zachować stare tradycje kulinarne, gdyż współczesna technika wyręcza nas w większości rzeczy. Znalezienie przepisu w tych czasach to zaledwie kilka kliknięć w telefonie. Lata temu kobiety musiały spisywać wszystko w zeszyty, a te stanowiły ówczesne książki kulinarne. Tak powstały najstarsze przepiśniki, z których korzystamy do tej pory!

mama robi babkę wielkanocną
babka z bakaliami /ValdisO, Getty Images

Moja mama robi babkę wielkanocną ze starego przepisu swojej przodkini i nie zdarzyło się, by kiedykolwiek nie wyszła. Zamiast proszku do pieczenia dodaje drożdże, babka zawsze wychodzi niesamowicie puszysta i miękka, czasami wręcz mam wrażenie, że przypomina drożdżówkę.

Babka z 1913 roku

Babka drożdżowa to coś między babką piaskową i tradycyjną drożdżówką. W tym przepisie ważne jest by dać czas na wyrośnięcie ciasta, nie przyśpieszymy tego procesu, więc warto cierpliwie czekać aż samo wyrośnie.
Czas całkowity 2 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 1 godz. 30 min.
Czas gotowania 45 min.

Składniki

na 1 babka

Sposób przygotowania

  • Przesiej mąkę do miski, odsyp 100 g mąki oraz cukier, a następnie rozmieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj drożdże, zamieszaj do połączenia wszystkich składników. Odstaw miskę z rozczynem na bok.
  • W misce ubij białko z jednego jajka, następnie dorzuć 5 żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę do jajek, dodaj rozczyn i roztopione masło, zagnieć całość i ostaw do wyrośnięcia na godzinę.
  • Kiedy ciasto zwiększy objętość, dobrze je zagnieć i umieść w natłuszczonej formie na babkę. Nakrywamy babkę ścierką i ponownie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180*C. Babkę pieczemy ok. 45 minut.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Moja mama zawsze dostaje wiele komplementów związanych z tym ciastem, dlatego zawsze piecze babkę wielkanocną. Być może i ja kiedyś dostąpię zaszczytu i dostanę zeszyt z przepisami kobiet z mojej rodziny.

  • Miniatura:
  • bit245, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli