Spis treści
Czy w waszym domu rodzinnym też są nieśmiertelne zeszyty, w których gospodynie zapisywały przepisy i przekazywały z pokolenia na pokolenie? Moja mama ma zeszyt, który sięga 1913 roku, gdy powstawały pierwsze przepisy mojej praprababci. Jednym z jej specjałów była babka z dodatkiem świeżych drożdży.
W dzisiejszych czasach coraz zachować stare tradycje kulinarne, gdyż współczesna technika wyręcza nas w większości rzeczy. Znalezienie przepisu w tych czasach to zaledwie kilka kliknięć w telefonie. Lata temu kobiety musiały spisywać wszystko w zeszyty, a te stanowiły ówczesne książki kulinarne. Tak powstały najstarsze przepiśniki, z których korzystamy do tej pory!
Moja mama robi babkę wielkanocną ze starego przepisu swojej przodkini i nie zdarzyło się, by kiedykolwiek nie wyszła. Zamiast proszku do pieczenia dodaje drożdże, babka zawsze wychodzi niesamowicie puszysta i miękka, czasami wręcz mam wrażenie, że przypomina drożdżówkę.
Babka z 1913 roku
Składniki
na 1 babka
Sposób przygotowania
- Przesiej mąkę do miski, odsyp 100 g mąki oraz cukier, a następnie rozmieszaj z ciepłym mlekiem, dodaj drożdże, zamieszaj do połączenia wszystkich składników. Odstaw miskę z rozczynem na bok.
- W misce ubij białko z jednego jajka, następnie dorzuć 5 żółtek i wymieszaj. Przesiej mąkę do jajek, dodaj rozczyn i roztopione masło, zagnieć całość i ostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Kiedy ciasto zwiększy objętość, dobrze je zagnieć i umieść w natłuszczonej formie na babkę. Nakrywamy babkę ścierką i ponownie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. W tym czasie możemy rozgrzać piekarnik do 180*C. Babkę pieczemy ok. 45 minut.
Moja mama zawsze dostaje wiele komplementów związanych z tym ciastem, dlatego zawsze piecze babkę wielkanocną. Być może i ja kiedyś dostąpię zaszczytu i dostanę zeszyt z przepisami kobiet z mojej rodziny.