Spis treści
Jesteś w sklepie i nie wiesz jakie drożdże wybrać — świeże czy instant z torebki? Czy jest w nich jakaś szczególna różnica i czy warto używać ich zamiennie? Dowiesz się wszystkiego z tego artykułu.
Zacznijmy od drożdży instant. Jeśli nigdy nie miałaś z nimi styczności, a nazwa kojarzy Ci się jedynie z zupkami chińskimi, masz odrobinę racji… Otóż ta magiczna saszetka to te same drożdże co świeże, jednak są pozbawione wody, co sprawia, że trzeba ich nieco inaczej używać.
Drożdże instant nie potrzebują rozczynu. Okazuje się, że sproszkowany produkt można bezpośrednio wrzucać do reszty składników, a nie jak w przypadku świeżego produktu. Oczywiście można je rozmieszać na rozczyn jak tradycyjny produkt, lecz nie ma takiej potrzeby.
Kolejna różnica między drożdżami to trwałość. Już sama nazwa „instant” zapewnia nas o tym, że produkt można przetrzymywać przez długi okres, nie wymagają ujemnych temperatur i są szczelnie zamknięte w torebce. Ich termin ważności sięga kilku miesięcy, podczas gdy świeże drożdże w lodówce są skazane na szybkie psucie.
Które drożdże są lepsze — świeże czy instant?

Wiemy, że ludzie częściej wybierają świeże drożdże, gdyż są przyzwyczajeni do pracy z tym produktem, natomiast warto wiedzieć, że drożdży instant nie należy się bać. Okazuje się, że drożdże instant w żaden sposób nie odbiegają od tych tradycyjnych. Można ich śmiało używać, bez obawy o swoje wypieki. Jedyna trudność to dobranie odpowiedniej proporcji względem ciasta.
Jak przeliczać ilość potrzebnych drożdży instant?
Drożdży instant należy używać o wiele mniej, na 25 g świeżych przypada 7 g suszonych drożdży.
Dowiedź się więcej o tym genialnym produkcie:
- Domowe drożdże z 3 składników
- Jak przechowywać drożdże, które zostały po wykonanym przepisie
- Drożdżówki z kruszonką i porzeczkami, znacznie zdrowsze od sklepowych