Spis treści
Czas pieczenia świątecznych ciast zbliża się wielkimi krokami, a kto jak to, ale wypieki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wieloletnie doświadczenie siostry jest odczuwalne w jej przepisach, gdyż każdy element jej przepisu jest przemyślany i dopracowany. Dzięki temu nie ma żadnej mowy o wpadce w kuchni.
Piernik z tego przepisu jest niezwykle łatwy i szybki, nie wymaga oczekiwania jak w przypadku piernika dojrzewającego.
Piernik siostry Anastazji
Sposób przygotowania
- Mąkę, sodę i kakao przesiej do dużej miski. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną masę.
- Do masy z żółtek i cukru dodaj miód, śmietanę oraz wodę. Następnie dosypujemy suche składniki. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelej do foremki na piernika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170*C na 60 minut. Upieczony piernik możesz polać czekoladą lub cukrem pudrem.
Składniki
na 1 piernik
- 3 szklanka mąka
- 200 g płynny miód
- 200 g masło
- 1 1/2 szklanka cukier
- 3 jajko (oddzielone żółtka od białek)
- 1 szklanka śmietana kwaśna
- 2 łyżka woda (lodowata )
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka przyprawa do piernika
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 szczypta sól
2 komentarzy