w

Piernik siostry Anastazji nie ma sobie równych

Czas pieczenia świątecznych ciast zbliża się wielkimi krokami, a kto jak to, ale wypieki siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wieloletnie doświadczenie siostry jest odczuwalne w jej przepisach, gdyż każdy element jej przepisu jest przemyślany i dopracowany. Dzięki temu nie ma żadnej mowy o wpadce w kuchni.

Piernik z tego przepisu jest niezwykle łatwy i szybki, nie wymaga oczekiwania jak w przypadku piernika dojrzewającego.

Piernik siostry Anastazji

Czas całkowity 1 godz. 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 1 godz.
Piernik siostry Anastazji

Sposób przygotowania

  • Mąkę, sodę i kakao przesiej do dużej miski. Masło utrzyj z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ze szczyptą soli ubij na sztywną masę.
  • Do masy z żółtek i cukru dodaj miód, śmietanę oraz wodę. Następnie dosypujemy suche składniki. Na sam koniec dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Ciasto przelej do foremki na piernika i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170*C na 60 minut. Upieczony piernik możesz polać czekoladą lub cukrem pudrem.

Składniki

na 1 piernik

Zobacz
Przepis od: siostra Anastazja
Ocena:
(głosy: 2 )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli