Spis treści
Kruche ciasteczka z batatów to moje tegoroczne odkrycie. Zrobiłam je po raz pierwszy na imprezę sylwestrową i pamiętam, że nie zostało nic na drugi dzień! Zaleta tych ciasteczek to ich kruchość i mały rozmiar, idealny na „jednego gryza”.
Ciastka mają dodatek skórki z pomarańczy, pięknie pachną i zachwycają intensywnym kolorem. Słodkie ziemniaki nadają się do przeróżnych wypieków, nie musisz ich wykorzystywać jedynie jako dodatek do obiadu. Ciastka będą pasować do kawy z przyjaciółką czy jako przekąska do wieczornego serialu.
Ciastka z batatów
Sposób przygotowania
- Bataty (2 średnie sztuki) należy umyć, pokroić w kostkę i piec w piekarniku ok. 20 minut aż będą miękkie. Następnie blendujemy bataty na gładki mus.
- Z wyparzonej pomarańczy ścieramy skórkę. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, wyciskamy odrobinę soku z owocu. Całość wyrabiamy, aż składniki dobrze się połączą. Zwilżonymi dłoniami nabieramy ciasto, formujemy w kulkę i rozpłaszczamy na blaszce.
- Pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut.
Składniki
na 30 ciastek
- 1 szklanka puree z batatów
- 2 1/3 szklanka mąka
- 3/4 szklanka cukier puder
- 1 jajko
- 1 pomarańcza
- 180 g masło
- 2 łyżeczka proszek do pieczenia
- szczypta sól
Zobacz także: