w

Jak zrobić idealne maślane ciasteczka? Moja mama zdradziła swój przepis

Jeśli trafiłaś w to miejsce, podobnie jak ja, jesteś ogromny łasuchem słodkości. I już za moment dowiesz się, jak zrobić idealne maślane ciasteczka we własnym domu. Jak się okazuje, kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i dobrze dobrane składniki.

Kiedy byłam dzieckiem, wydawało mi się, że pieczenie to prawdziwa magia. Uwielbiałam oglądać moją mamę, kiedy przygotowywała w każdą sobotę ciasto na niedzielny deser. Im więcej się działo, tym bardziej byłam zafascynowana pieczeniem i nie mogłam doczekać się efektu końcowego. Wtedy chyba najbardziej podobały mi się kolorowe galaretki i posypki, które podjadałam mamie.

I tak się składa, że moja mama ma kilka popisowych przepisów na pyszne słodkości. Dlatego bardzo często, kiedy odwiedzają nas znajomi albo krewni, proszą moją mamę o przepis na konkretny wypiek domowy. Czasami wręcz mówią, że nie wyjdą z domu, dopóki nie poznają receptury na konkretne ciasto. Sama mam zachomikowanych kilka receptur mojej rodzicielki.

A skoro mowa już o hitowych wypiekach, to maślane ciasteczka z przepisu mojej mamy znikają z talerzy w mgnieniu oka. I naprawdę nie przesadzam. Wystarczy dosłownie kilka minut, a na talerzu zostają tylko okruszki. Nie brakuje też zapytań o dodatkową porcję, a najlepiej całą blaszkę tych pyszności.

I w sumie wcale mnie to nie dziwi. W końcu maślane ciasteczka mojej mamy wręcz rozpływają się w ustach. Są po prostu idealne pod każdym kątem, dlatego też poprosiłam mamę o dokładną recepturę na jej hitowe ciasteczka. Ty również zaraz ją poznasz!

Maślane ciasteczka z budyniem

[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 45 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 15 min.

Składniki

na 40 szt.

[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Natomiast mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko.
  • Następnie łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier puder.
  • Jako kolejne składniki dodajemy do mieszanki kawałki masła, ekstrakt waniliowy, żółtka oraz śmietankę.
  • W efekcie powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta, z którego formułujemy kulkę i owijamy szczelnie folią spożywczą.
  • Następnie wstawiamy do lodówki minimum na 90 minut.
  • Po tym czasie schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki.
  • Następnie wycinamy z ciasta dowolne kształty. Możemy wykorzystać tu zarówno foremki z fikuśnymi kształtami, jak i zwykłą literatkę.
  • Wycięte ciasteczka układamy na formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy, bo ciasteczka dzięki proszkowi do pieczenia na pewno trochę wyrosną.
  • Ciasteczka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Po ostudzeniu można je zajadać solo lub udekorować według uznania.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Koniecznie daj mi znać, czy uwielbiasz maślane ciasteczka równie mocno jak ja. Jeśli tak, musisz wypróbować przepis mojej mamy. Jestem ciekawa, czy i Ty oszalejesz na punkcie genialnych ciasteczek.

A może znasz inne ciekawe przepisy na sprawdzone słodkości? Takim rarytasom nigdy nie odmawiam!

Zobacz także: Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie. Zrobisz je w prosty sposób

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani