Spis treści
Jeśli trafiłaś w to miejsce, podobnie jak ja, jesteś ogromny łasuchem słodkości. I już za moment dowiesz się, jak zrobić idealne maślane ciasteczka we własnym domu. Jak się okazuje, kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i dobrze dobrane składniki.
Kiedy byłam dzieckiem, wydawało mi się, że pieczenie to prawdziwa magia. Uwielbiałam oglądać moją mamę, kiedy przygotowywała w każdą sobotę ciasto na niedzielny deser. Im więcej się działo, tym bardziej byłam zafascynowana pieczeniem i nie mogłam doczekać się efektu końcowego. Wtedy chyba najbardziej podobały mi się kolorowe galaretki i posypki, które podjadałam mamie.
I tak się składa, że moja mama ma kilka popisowych przepisów na pyszne słodkości. Dlatego bardzo często, kiedy odwiedzają nas znajomi albo krewni, proszą moją mamę o przepis na konkretny wypiek domowy. Czasami wręcz mówią, że nie wyjdą z domu, dopóki nie poznają receptury na konkretne ciasto. Sama mam zachomikowanych kilka receptur mojej rodzicielki.
A skoro mowa już o hitowych wypiekach, to maślane ciasteczka z przepisu mojej mamy znikają z talerzy w mgnieniu oka. I naprawdę nie przesadzam. Wystarczy dosłownie kilka minut, a na talerzu zostają tylko okruszki. Nie brakuje też zapytań o dodatkową porcję, a najlepiej całą blaszkę tych pyszności.

I w sumie wcale mnie to nie dziwi. W końcu maślane ciasteczka mojej mamy wręcz rozpływają się w ustach. Są po prostu idealne pod każdym kątem, dlatego też poprosiłam mamę o dokładną recepturę na jej hitowe ciasteczka. Ty również zaraz ją poznasz!
Maślane ciasteczka z budyniem
Składniki
na szt.
- 300 g mąka (tortowa)
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 szt. żółtko
- 200 g masło (zimne)
- 40 g budyń (waniliowy lub śmietankowy w proszku)
- 100 g cukier puder (przesiany przez sitko)
- 1 łyżka śmietana 30%
- 2-3 krople ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania
- Zimne masło kroimy na mniejsze kawałki. Natomiast mąkę i cukier puder przesiewamy przez sitko.
- Następnie łączymy ze sobą: mąkę, proszek do pieczenia, budyń i cukier puder.
- Jako kolejne składniki dodajemy do mieszanki kawałki masła, ekstrakt waniliowy, żółtka oraz śmietankę.
- W efekcie powinniśmy uzyskać konsystencję ciasta, z którego formułujemy kulkę i owijamy szczelnie folią spożywczą.
- Następnie wstawiamy do lodówki minimum na 90 minut.
- Po tym czasie schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki.
- Następnie wycinamy z ciasta dowolne kształty. Możemy wykorzystać tu zarówno foremki z fikuśnymi kształtami, jak i zwykłą literatkę.
- Wycięte ciasteczka układamy na formie do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, aby zachować odstępy, bo ciasteczka dzięki proszkowi do pieczenia na pewno trochę wyrosną.
- Ciasteczka pieczemy przez 15 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Po ostudzeniu można je zajadać solo lub udekorować według uznania.
- Smacznego!
Wartości odżywcze
Koniecznie daj mi znać, czy uwielbiasz maślane ciasteczka równie mocno jak ja. Jeśli tak, musisz wypróbować przepis mojej mamy. Jestem ciekawa, czy i Ty oszalejesz na punkcie genialnych ciasteczek.
A może znasz inne ciekawe przepisy na sprawdzone słodkości? Takim rarytasom nigdy nie odmawiam!
Zobacz także: Kruche ciasteczka w świątecznym klimacie. Zrobisz je w prosty sposób