Spis treści
Święta to czas rodzinnych spotkań i dobrego jedzenia, często podawanego jedynie raz w roku! Żurek, biała kiełbaska, nadziewane jajka czy mazurek to podstawa Polskiej kuchni, której nie może u Ciebie zabraknąć. Postanowiliśmy ułatwić Ci sprawę i przygotować spis najlepszych przepisów z internetu, które są sprawdzone i z pewnością zachwycą nawet najbardziej wymagające osoby.
#1 Biała kiełbasa
Jeśli chcemy przygotować aromatyczną domową kiełbaskę, musimy uzbroić się w cierpliwość i dokładnie krok po kroku wykonywać wszystkie polecenia autora. Najistotniejsze to dobrze doprawić mięso i dać mu czas na połączenie się składników.
Przepis: Biała kiełbasa
#2 Żurek wielkanocny
Żurek to jedna z najważniejszych potraw podczas świąt! Można ją modyfikować dodając chrzan, czosnek czy ziemniaki. Tak naprawdę od Ciebie zależy czy zupa będzie delikatna, czy wręcz przeciwnie, ostra i wyrazista.
Przepis: Żurek wielkanocny
#3 Jajka z farszem
Jajka faszerowane guacamole to propozycja dla osób które lubią świeże dodatki i odrobinę ostrości. Awokado spaja wszystkie składniki, więc nie ma konieczności dodawania majonezu. Zamiast szczypiorku możemy użyć swieżej kolędry, która dodatkowo podbije smak farszu.
Przepis: Jajak faszerowane guacamole
Jajka faszerowane pieczarkami to popularna przekąska na świątecznym stole. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w swojej lodówce, a przygotowanie jajek znajmie Ci 15 minut.
Przepis: Jajka faszerowane pieczarkami
Farsz z cuknii i sera żółtego jest mniej tradycyjny, ale warto poznać to połączenie smaków. Jajka z takim nadzieniem są pyszne, a zielony kolor wprowadza wiosenny klimat na świątecznym stole.
Przepis: Jajka faszerowane cukinią i serem żółtym
#4 Mini chlebki do święconki
Czy istnieje jakiś lepszy zapach, niż świeży chleb? Wielu ludzi porzuciło kupowanie sklepowego pieczywa i stawia na własnoręczny wypiek, który jest pełen smaku i zachowuje świeżość przez wiele dni. Takie małe chlebki będą się idealnie mieścić do świątecznego koszyczka.
Przepis: Mini chlebki
#5 Szynka domowej roboty
Domowa szynka gotowana to przepis na wędlinę bez konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników. Taka wędlina jest o wiele zdrowsza, a jej smak nie odbiega od sklepowych zamienników.
Przepis: Szynka domowej roboty
#6 Pasztet drobiowy
Pyszny domwowy pasztet drobiowy z mnóstwem przypaw i mięsa dobrej jakości. Można podawać go solo lub z pieczywem, stanowi świetną przekąskę zarówno na ciepło jak i na zimno.
Przepis: Pasztet drobiowy
#7 Galaretka z kurczakiem
Galaretka na bazie rosołu to Polski przysmak bez którego wielu nie wyobraża sobie rodzinnych imprez. Można polać ją sokiem z cytrtny lub octem, w zależności od preferencji.
Przepis: Galaretka z mięsem
#8 Babka wielkanocna
To ciasto będzie ozdobą twojego wielkanocnego stołu! Tradycyja babka piaskowa z miękkim i kruchym wnętrzem zachwyci każdego gościa. To ekspresowy przepis dla tych którzy nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni.
Przepis: Tradycyjna babka piaskowa
Jeśli masz ochotę poszaleć z dodatkami lub szukasz idealnego przepisu na babkę wielkanocną, to specialnie dla Ciebie przygotowaliśmy zestawienie 10 najlepszych przepisów z internetu!
10 pomysłów na babki wielkanocne
#9 Wieniec drożdżowy z orzechami
Jeśli lubicie ciasto drożdżowe to ten wieniec z pewnością przypadnie wam do gustu. Jest miękki, maślany i wypełniony wilgotnym orzechowym nadzieniem z orzechów.
Przepis: Wieniec drożdżowy z orzechami
#10 Keks z bakaliami
Keks to małe kolorowe ciasto, przepełnione bakaliami i candyzowanymi owocami. Gdy robimy je sami, mamy pewność że będzie wykonany wyłącznie z naturalnych składników, jego wnęrze będzie wypełnione naszymi ulubionymi dodatkami.
Przepis: Keks z bakaliami
#11 Mazurek z kajmakiem
Kruche ciasto, bakalie i kajmak – to właśnie mazurek! Jest to klasyczne ciasto, które od lat gości na naszych stołach. Przy dekoracji warto puścić wodze fantazji i dodać swoje ulubione dodatki, by stworzyć swoje unikalne ciasto świąteczne.
Przepis: Mazurek z kajmakiem
#12 Miodownik
Miodowe ciasto z masą budyniową i kajmakiem to idealna propozycja dla łasuchów! Autorka przepisu proponuje użycie słonych orzeszków ziemnych do przełamania słodyczy i nadania ciekawego kontrastu.
Przepis: Miodownik