w ,

10 pomysłów na babki wielkanocne

Babka piaskowa to hit każdych Świąt Wielkanocnych. Jej ciasto jest wilgotne, puszyste i zaspokoi potrzeby każdego łasucha! Podstawowy przepis można dowolnie modyfikować dodając sok z cytrusów, czekoladę czy aromat migdałowy.

My przygotowaliśmy zestawienie najlepszych przepisów z Internetu – może się na jakiś skusisz?!

#1 Tradycyjna babka

Autor: przepisy.pl

Jeśli jesteś fanem prostoty, to ten przepis będzie idealny dla Ciebie. Pyszna, delikatna z dodatkiem cytryny idealnie sprawdzi się na święta. Jest to ekspresowe ciasto, dla osób które nie lubią spędzać wielu godzin w kuchni.

Przepis : Tradycyjna babka

#2 Babka kakaowa

Autor: przyślijprzepis.pl | BABECZKA35

W naszym zestawieniu znalazła się babka, która jest dedykowana osobom, kochającym czekolaowe ciasta! Autorka twierdzi, że ciasto długo utrzymuje swoją świeżość, a ciasto jest bardzo wilgotne. Jeśli czujesz że jest za mało kakaowe, możesz dodać do niego kawałki czekolady.

Przepis : Babka kakaowa

#3 Babka marmurkowa

Autor: Aniagotuje.pl

Niesamowicie pyszne ciasto które przyciąga wzrok! Najciekawsze jest to, że nigdy nie będzie wyglądać tak samo. Autorka przepisu proponuje nam wiele ciekawych rozwiązań i zamienników, które można zastosować w trakcie przyżądzania ciasta.

Przepis : Babka marmurkowa

#4 Babka waniliowo – kawowa

Autor: domowe-wypieki.pl

Zamysł tego ciasta to połaczenie tradycyjnej waniliowej babki z nutką goryczy, którą dostarczy nam kawa.

Przepis : Babka waniliowo – kawowa

#5 Babka cytrynowa z malinowym lukrem

Autor: kwestiasmaku.com | Asia

Tutaj autor przepisu ewidentnie zaszalał! Słodkie cytrynowe ciasto w połączeniu z kwaśnymi malinami to idealny kontrast między smakami. Jeśli nie masz świeżych malin, śmiało możesz użyć mrożonych!

Przepis: Babka cytrynowa z malinowym cukrem

#6 Babka z truskawkami i pistacjami

Autor: wszelkieprzepisy.pl

Czasami połączenia smaków jakie wybieramy, są dość nietypowe. Tym razem na tapecie pistacje z truskawkami, zatopione w kruchym cieście babki. Czy to nie brzmi jak kulinarne szaleństwo?

Przepis: Babka z truskawkami i pistacjami

#7 Babeczki wielkanocne

Autor: kwestiasmaku.com | Asia

Te babeczki to idealne urozmaicenie w naszym koszyczku wielkanocnym. W ich dekorację można zaangażować dzieci lub całą rodzinę. Do ciasta świetnie sprawdzi się skórka z cytrusów lub aromat!

Przepis: Babeczki wielkanocne

#8 Babka migdałowa z owocami

Autor: kwestiasmaku.com | Asia

Babka z letnimi owocami i białą czekoladą to niecodzienne połaczenie smakowe, ale gwarantujemy że znika z talerza w mgnieniu oka. Autor pokusił sie o stwierdzenie że smakuje jak pralinka! Taką babkę można upiec nie tylko w okresie świątecznym – dzięki owocom można ją jeść również w okresie letnim.

Przepis: Babka migdałowa z owocami

#9 Babka szafranowa

Autor: kwestiasmaku.com | Asia

Szafran jest luksusową przyprawą używana na całym świecie, jednak jej niewielka ilość nie będzie kosztowna, a sprawi że danie stanie się aromatyczne. Babka z doadatkiem przyprawy będzie smakować nieco ostro i korzennie.

Przepis: Babka szafranowa

#10 Babka dyniowo – drożdżowa

Autor: kwestiasmaku.com | Asia

Jeśli dynia kojarzy ci się z mdym smakiem, to postaramy się zmienić twoje zdanie. Pod wpływem obróbki termicznej dynia zyskuje wiele smaku i może być wykorzystywana do różnych potraw. Tym razem jest głównym bohaterem babki wielkanocnej. Puree z dynii świetnie zastępuje mokre składniki, więc śmiało można odpuścić dodawanie jajek do ciasta.

Przepis: Babka dyniowo – drożdżowa

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli