Spis treści
Owoce morza to bezszkieletowi mieszkańce słodkich wód czyli m.in.: krewetki, kraby, małże, ośmiorniczki. Rzadko goszczą na polskim talerzu, gdyż ludzie często nie wiedzą jak je przygotować i przez to unikają ich jak ognia. Warto pamiętać że te skorupiaki są cennym źródłem cynku i żelaza, a więc można przygotowywać je zamiennie z mięsem.
Sałatka z paluszkami krabowymi
Sałatka w której przemycimy paluszki krabowe, to dobra propozycja na śniadanie lub lunch w pracy. Taki posiłek dostarczy Ci wielu witamin i minerałów, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Przepis: Sałatka z paluszkami krabowymi
Kalifornia rolls
Rollsy z wyglądu przypominają sushi i jeśli nie jesteście zagorzałymi fanami oryginalnego sushi to śmiało można powiedzieć że dzielą podobny smak. Do środka możesz włożyc co tylko chcesz, w tym przepisie użyto awokado, paluszki krabowe, krewetki i kapuste pekińską.
Przepis: Kalifornia rolls
Tajska zupa z owocami morza
Rozgrzewajaca zupka na chłodne dni z mnóstwem przypraw i papryczką chilli! Jeśli się na nią zdecydujesz, koniecznie sprawdź składniki jakich potrzebujesz, gdyż brak któregokolwiek to strata dla smaku zupy.
Przepis: Tajska zupa z owocami morza
Krewetki po Tajsku w sosie pomarańczowym z limonką
Orientalne krewetki w sosie z cytrusów to prawdziwy raj dla miłośników azjatyckiej kuchnii! Pamiętaj tylko że są BARDZO ostre, czyli takie jak Azjaci lubią najbardziej.
Przepis: Krewetki po Tajsku w sosie pomarańczowym z limonką
Krewetki po azjatycku w marynacie sojowej z sezamem
Sos sojowy z imbirem i czosnkiem pasuje idealnie do krewetek, a same skorupiaki przyrządza się w parę minut gdyż przy za długiej obróbce termicznej, stają się gumowate.
Przepis: Krewetki po azjatycku w marynacie sojowej z sezamem
Mule w mleczku kokosowym
Obiad z Mulami w 10 minut? Wydaje się to niemożliwe, jednak pani Ania znalazła na to sposób! Wystarczy połączyć parę składników z mleczkiem kokosowym i gotować mule w takiej kąpieli przez 10 minut, na koniec dodajemy makaron ryżowy i gotowe!
Przepis: Mule w mleczku kokosowym
Ośmiorniczki baby duszone
Duszone ośmiorniczki kojarzą się z luksusowym daniem, podawanym w najlepszych restauracjach, ale od kiedy ludzie zaczeli je namiętnie kupować ich dostępność powiększyła się, a cena zmalała.
Przepis: Ośmiorniczki baby duszone
Aromatyczne OŚMIORNICZKI baby
Ośmiorniczki pochodzą z przepisu Agnieszki Kręglickiej, są idealne na wieczorną przystawkę przy lampce wina. Koniecznie podaj je z podpieczoną bagietką, skropioną oliwą z oliwek.
Przepis: Aromatyczne OŚMIORNICZKI baby
Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chilli
Do przygotowania homara nie potrzebujesz wielu składników, smak jego mięsa broni sie sam, wystarczy ziołowe masełko i chrupiące pieczywo.
Przepis: Homar zapiekany z masłem czosnkowo-limonkowym z chilli
Kalmary w sosie własnym
Miekkie, soczyste kalmary w sosie własnym z zieloną pietruszką i posmakiem białego wina – brzmi jak twoja dzisiejsza kolacja z mężem!
Przepis: Kalmary w sosie własnym
Kalmary z czosnkiem i cytryną
Gdy sprbójesz tego dania będziesz mieć wrażenie, że jesteś na greckich wakacjach! Dlaczego? Bo właśnie tam są one serwowane w najprostrzej formie z czosnkiem i sokiem z cytrtny.
Przepis: Kalmary z czosnkiem i cytryną
Małże Św. Jakuba w pomidorach
Małże Św. Jakuba to nic innego jak przegrzebki, czyli jedne z najszlachetniejszych owoców morza. Są bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu, ale ciężko dostępne! Ludzie uważają że ten przepis to przystawka idealna!
Przepis: Małże Św. Jakuba w pomidorach
Jeden komentarz