Szukasz oryginalnego, a zarazem sprawdzonego pomysłu na pyszną przekąskę sylwestrową? Ślimaki z ciasta francuskiego z tego przepisu sprawdzą się w tej roli idealnie!
Na pewno zgodzisz się ze mną, że na bazie ciasta francuskiego można stworzyć wiele ciekawych i smacznych przepisów. I mowa tu zarówno o daniach obiadowych, słodkich wypiekach, czy w końcu niesamowitych przekąskach.
Jest to bardzo fajna alternatywa, która nie wymaga skomplikowanych procesów wyrabiania i wyrastania ciasta. Dlatego też zawsze mam w swojej lodówce zapasowy arkusz ciasta francuskiego.
Dziś pokażę Ci, jak w szybki i prosty sposób stworzyć genialne ślimaki z ciasta francuskiego. Tej przepysznej przekąski nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie. Po prostu palce lizać!
Ślimaki z ciasta francuskiego
Składniki
na porcji
- 1 arkusz ciasto francuskie
- 10 plastrów szynka
- 10 plastrów żółty ser
- 1/2 szt. papryka
- 1/2 szkl. kukurydza
- 6 szt. pieczarki
- 1/2 szkl. passata pomidorowa
- przyprawy (wg uznania)
Sposób przygotowania
- Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego.
- Następnie rozprowadź na nim passatę pomidorową.
- Teraz rozsyp na cieście francuskim ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu np. oregano i bazylia.
- Na wierzchu ułóż plastry szynki i sera, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, plasterki pieczarek i kukurydzę.
- Ciasto zwiń w ciasny rulon, po czym podziel na mniejsze kawałki.
- Każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby nabrał złocistych rumieńców.
- Tak przygotowane ślimaki piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Gotowe ślimaki z ciasta francuskiego podawaj z ulubionym sosem.
- Smacznego!
Wartości odżywcze Zobacz
Jak sama widzisz, przygotowanie ślimaków z ciasta francuskiego jest mega proste. Co więcej, nie zabiera dużo czasu. A efekt końcowy jest po prostu fenomenalny!
Zobacz także: To błyskawiczne ciasto wygląda jak śnieżna zaspa. Idealne na Sylwestra!
NIE PRZEGAP
Wschodzące
Szynka w galarecie. Niezastąpiona przekąska na wielkanocny stół
Wschodzące
Obowiązkowe menu na śniadaniu Wielkanocnym. Tego nie może zabraknąć
Wschodzące
Moja mama robi babkę wielkanocną z przepisu prababci. Jest z 1913 roku i zawsze się udaje!
Wschodzące
Jak zrobić ruskie schabowe? Pierogi i schabowe w jednym
Smalec z piekarnika to moje nowe odkrycie! Przepis wypłynął spod ręki Tomasza Strzelczyka
Wschodzące
Jak zrobić szakszukę? Jajecznica nie ma z nią szans