w

Zrób na Sylwestra ślimaki z ciasta francuskiego. To będzie hit!

PeteerS, Getty Images

Szukasz oryginalnego, a zarazem sprawdzonego pomysłu na pyszną przekąskę sylwestrową? Ślimaki z ciasta francuskiego z tego przepisu sprawdzą się w tej roli idealnie!

Na pewno zgodzisz się ze mną, że na bazie ciasta francuskiego można stworzyć wiele ciekawych i smacznych przepisów. I mowa tu zarówno o daniach obiadowych, słodkich wypiekach, czy w końcu niesamowitych przekąskach.

Jest to bardzo fajna alternatywa, która nie wymaga skomplikowanych procesów wyrabiania i wyrastania ciasta. Dlatego też zawsze mam w swojej lodówce zapasowy arkusz ciasta francuskiego.

Dziś pokażę Ci, jak w szybki i prosty sposób stworzyć genialne ślimaki z ciasta francuskiego. Tej przepysznej przekąski nie może zabraknąć na sylwestrowej imprezie. Po prostu palce lizać!

Ślimaki z ciasta francuskiego

Sponsorowane
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Pieczenie: 20 min.

Składniki

na 12 porcji

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Na blacie kuchennym rozłóż arkusz ciasta francuskiego.
  • Następnie rozprowadź na nim passatę pomidorową.
  • Teraz rozsyp na cieście francuskim ulubione przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu np. oregano i bazylia.
  • Na wierzchu ułóż plastry szynki i sera, pokrojoną na mniejsze kawałki paprykę, plasterki pieczarek i kukurydzę.
  • Ciasto zwiń w ciasny rulon, po czym podziel na mniejsze kawałki.
  • Każdy kawałek posmaruj roztrzepanym jajkiem, aby nabrał złocistych rumieńców.
  • Tak przygotowane ślimaki piecz przez 20 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
  • Gotowe ślimaki z ciasta francuskiego podawaj z ulubionym sosem.
  • Smacznego!

Wartości odżywcze Zobacz

Ślimaki z ciasta francuskiego
Na porcję przypada:
Kalorie
264.6
Tłuszcze
 
19.6
g
30
%
Węglowodany
 
9.8
g
3
%
Błonnik
 
0.3
g
1
%
Białka
 
12
g
24
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Jak sama widzisz, przygotowanie ślimaków z ciasta francuskiego jest mega proste. Co więcej, nie zabiera dużo czasu. A efekt końcowy jest po prostu fenomenalny!

Zobacz także: To błyskawiczne ciasto wygląda jak śnieżna zaspa. Idealne na Sylwestra!

  • Miniatura:
  • PeteerS, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Napisz do Ani