Spis treści
Zaskocz wszystkich i przygotuj domowy majonez na tegoroczne Święta Wielkanocne! Ceny gotowych słoiczków zaczynają przerażać, dlatego warto zrobić swój autorski produkt, którym polejesz jajka i dodasz go do sałatki.
Moje pierwsze podejście do zrobienia majonezu okazało się wielką kraksą i zniechęceniem. W trakcie uciekania moja masa zaczęła się ścinać i zdecydowanie nie przypominała sklepowego produktu, który tak chętnie zajadam. Okazało się, że popełniłam kilka drobnych błędów, jednak to już przeszłość. Istnieje pewna zasada, o której nie wiedziała, a mianowicie: im mniej oleju użyjesz, tym sos będzie rzadszy!
Majonez, który ukręciłam jakiś czas temu, okazał się strzałem w dziesiątkę! Wystarczyło dodać białko jaja, które jest tak często pomijane w produkcji jajecznego sosu. Odwieczny spór między Winiary a Kieleckim zostanie rozstrzygnięty, gdyż domowy produkt bije je na głowę!
Domowy majonez
Składniki
na 1 słoik
- 300 ml olej rzepakowy
- 1 jajko (duże lub dwa małe)
- 1 łyżeczka musztarda (łagodnej)
- 1 łyżka ocet winny
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 szczypta cukier
Sposób przygotowania
- Jajko wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie sparz skorupkę, by ją odkazić.
- Przygotuj blender ręczny i wysokie naczynie. Do naczynia wbij jajko, dodaj musztardę i ocet. Wstaw blender do naczynia i ustaw najwyższą moc. Nie odrywaj blendera od dna naczynia.
- Gdy masa zacznie gęstnieć, dolewaj cienkim strumykiem olej, ale w dalszym ciągu nie odrywaj blendera od dna. Kiedy dolejesz cały olej, zacznij delikatnie poruszać blenderem góra-dół. Kiedy masa zacznie gęstnieć przypraw majonez solą i pieprzem, w dalszym ciągu blenduj. Kiedy konsekwencja będzie zadowalająca, możesz wyciągnąć blender z naczynia i przełożyć majonez do słoiczka.
Czy wiesz, że domowy majonez można zrobić na podstawie oliwy z oliwek? Ma ona mocniejszy smak niż olej, co sprawia, że nie każdy polubi taki wariant majonezu. Na pierwszy raz lepiej wykorzystać delikatny olej rzepakowy. Można także eksperymentować z delikatnymi olejami np. z pestek winogron czy dyni, jednak w tym przypadku może się okazać, że proporcje są niewystarczające i trzeba dodać więcej jajka.
Zobacz także: