w ,

Jak zrobić domowy majonez? Zrobisz go w kilkanaście minut

domowy majonez
margouillatphotos, Getty Images

Zaskocz wszystkich i przygotuj domowy majonez na tegoroczne Święta Wielkanocne! Ceny gotowych słoiczków zaczynają przerażać, dlatego warto zrobić swój autorski produkt, którym polejesz jajka i dodasz go do sałatki.

Moje pierwsze podejście do zrobienia majonezu okazało się wielką kraksą i zniechęceniem. W trakcie uciekania moja masa zaczęła się ścinać i zdecydowanie nie przypominała sklepowego produktu, który tak chętnie zajadam. Okazało się, że popełniłam kilka drobnych błędów, jednak to już przeszłość. Istnieje pewna zasada, o której nie wiedziała, a mianowicie: im mniej oleju użyjesz, tym sos będzie rzadszy!

Majonez, który ukręciłam jakiś czas temu, okazał się strzałem w dziesiątkę! Wystarczyło dodać białko jaja, które jest tak często pomijane w produkcji jajecznego sosu. Odwieczny spór między Winiary a Kieleckim zostanie rozstrzygnięty, gdyż domowy produkt bije je na głowę!

Domowy majonez

Aby przygotować domowy majonez, wystarczy mieć blender i kilka podstawowych składników!
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.

Składniki

na 1 słoik

Sposób przygotowania

  • Jajko wyciągnij wcześniej z lodówki, by nabrało temperatury pokojowej. Następnie sparz skorupkę, by ją odkazić.
  • Przygotuj blender ręczny i wysokie naczynie. Do naczynia wbij jajko, dodaj musztardę i ocet. Wstaw blender do naczynia i ustaw najwyższą moc. Nie odrywaj blendera od dna naczynia.
  • Gdy masa zacznie gęstnieć, dolewaj cienkim strumykiem olej, ale w dalszym ciągu nie odrywaj blendera od dna. Kiedy dolejesz cały olej, zacznij delikatnie poruszać blenderem góra-dół. Kiedy masa zacznie gęstnieć przypraw majonez solą i pieprzem, w dalszym ciągu blenduj. Kiedy konsekwencja będzie zadowalająca, możesz wyciągnąć blender z naczynia i przełożyć majonez do słoiczka.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Czy wiesz, że domowy majonez można zrobić na podstawie oliwy z oliwek? Ma ona mocniejszy smak niż olej, co sprawia, że nie każdy polubi taki wariant majonezu. Na pierwszy raz lepiej wykorzystać delikatny olej rzepakowy. Można także eksperymentować z delikatnymi olejami np. z pestek winogron czy dyni, jednak w tym przypadku może się okazać, że proporcje są niewystarczające i trzeba dodać więcej jajka.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • margouillatphotos, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli