Spis treści
Sos chrzanowy zrobiony według domowego sposoby jest znacznie lepszy od tego, który kupisz w sklepie. Prosty skład i produkty dobrej jakości to klucz do przyrządzenia przysmaku, który podajemy z jajkami w czasie wielkanocnej uczty.
Czy używasz chrzanu w jakimś innym okresie niż Wielkanoc? U mnie w domu ten produkty był zarezerwowany jedynie na okres świąt wielkiej nocy, ale wiem, że wiele osób używa go na co dzień. Buraczki z ćwikłą, ogórki kiszone czy surówka to klasyk, ale czy używaliście kiedyś chrzanu do przyprawiania mięsa?
Nie każdy wie, że popularny dodatek do sushi — wasabi, to Japoński chrzan, bardzo popularny w tamtych rejonach świata. Rośnie głównie w zimnych górskich potokach i może być wielosezonową rośliną, z bujnymi liśćmi. Starty korzeń ma charakterystyczną zieloną barwę i ostry smak, który może odmienić całe danie. Tradycja podawania sushi z dodatkiem ostrego dodatku rozniosła się po świecie i aktualnie wszystkie gotowe zestawy mają dołączony woreczek wasabi.
Sos chrzanowy
Składniki
na 1 miseczka
- 2 łyżka chrzan tarty
- 4 łyżka majonez
- 120 g jogurt naturalny
- 2 łyżka sok z cytryny
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
Sposób przygotowania
- Chrzan zetrzyj na tarce o małych oczkach lub użyj gotowego ze słoiczka. W miseczce umieść chrzan, majonez, jogurt i sok z cytryny. Wymieszaj i dosyp przyprawy.
Co podawać z takim sosem? Opcji jest całkiem wiele! Możesz polać nim jajka na twardo, dolać do sałatki jarzynowej czy po prostu ustawić sos chrzanowy pośród przysmaków, by każdy mógł nią polać danie według upodobań. Jeśli chcesz przygotować sos w wersji odtłuszczonej, nie dodawaj majonezu, lub zastąp go wegańskim odpowiednikiem majonezu z soi. Ma on znacznie mniej kalorii niż tradycyjny produkt. Co zabawne w obecnej sytuacji wegański zamiennik jest tańszy od tradycyjnego majonezu, więc przy okazji możesz zaoszczędzić.
Zobacz także:
2 komentarzy