w

Napoleonka bez pieczenia na słonych krakersach. Zachwycająca lekkość i kremowy smak

Napoleonka bez pieczenia

Ciasto bez pieczenia to niezwykle prosta sprawa, poradzą sobie nawet amatorzy. W takich deserach trzeba się bardzo postarać, by coś zepsuć. Napoleonka na krakersach to połączenie słodko-słone połączenie, które jest idealnie wyważone i nie sprawia, że zostajemy zasłodzeni po pierwszym kęsie.
Ciasta na herbatnikach lub krakersach mają to do siebie, że wspaniale się kroją i można je porcjować w dowolny sposób. To czyni je faworytami na rodzinnych imprezach, dodatkowo wystarczy, że znajdziesz 20 minut na przygotowanie deseru, reszta zrobi się sama!
Czas całkowity 5 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
5 godz.

Sposób przygotowania

  • Bierzemy blaszkę i wykładamy krakersami.
  • Do garnka wlewamy mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz kostkę margaryny. Całość często mieszamy, by nic się nie przypaliło.
  • W drugiej misce mieszamy szklankę mleka, budynie, mąkę i żółtka. Masę wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, ważne by nie było żadnych grudek. Gorący budyń wylewamy na herbatniki i przykrywamy górę drugą warstwą krakersów. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy parę godzin.
Jeśli chcesz. możesz posypać ciasto cukrem pudrem.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      2 komentarzy

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli