Spis treści
Napoleonka bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia to niezwykle prosta sprawa, poradzą sobie nawet amatorzy. W takich deserach trzeba się bardzo postarać, by coś zepsuć. Napoleonka na krakersach to połączenie słodko-słone połączenie, które jest idealnie wyważone i nie sprawia, że zostajemy zasłodzeni po pierwszym kęsie. Ciasta na herbatnikach lub krakersach mają to do siebie, że wspaniale się kroją i można je porcjować w dowolny sposób. To czyni je faworytami na rodzinnych imprezach, dodatkowo wystarczy, że znajdziesz 20 minut na przygotowanie deseru, reszta zrobi się sama!
Czas całkowity 5 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 20 min.
5 godz.
Sposób przygotowania
- Bierzemy blaszkę i wykładamy krakersami.
- Do garnka wlewamy mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz kostkę margaryny. Całość często mieszamy, by nic się nie przypaliło.
- W drugiej misce mieszamy szklankę mleka, budynie, mąkę i żółtka. Masę wlewamy do gorącego mleka i mieszamy, ważne by nie było żadnych grudek. Gorący budyń wylewamy na herbatniki i przykrywamy górę drugą warstwą krakersów. Wstawiamy do lodówki i chłodzimy parę godzin.
Jeśli chcesz. możesz posypać ciasto cukrem pudrem.
Składniki
na 12 porcji
- 300 g krakersy
- 5 szklanka mleko
- 250 g margaryna
- 3/4 szklanka cukier
- 2 opakowanie cukier waniliowy
- 2 opakowanie budyń śmietankowy
- 4 sztuka żółtko
- 1 szklanka mąka
Zobacz
2 komentarzy