Spis treści
Kokosowe ciasto bez pieczenia stało się hitem internetu! Nic dziwnego, w końcu jest obłędnie pyszne i nie wymaga pieczenia. W takim wypadku nie ma opcji, by się nie udało. Kuchenni amatorzy mogą być spokojni o ten deser!
Aksamitny kokosowy krem i słone krakersy to wspaniałe połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Przypomina popularne pralinki Rafaello, więc jeśli znasz kogoś, kto je lubi, przygotuj ciasto na następne spotkanie.
Ciasto kokosowe z herbatnikami
Sposób przygotowania
- Żelatynę rozmieszaj z 4 łyżkami wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia i wystudź.
- W misce zmieszaj śmietankę, mascarpone, mleko w proszku i cukier puder. Kiedy masa będzie gładka, wstaw całość do lodówki na 30 minut.
- Schłodzony krem ubij mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodaj wiórki kokosowe i żelatynę. Wszystko wymieszaj.
- Formę wysmaruj masłem, następnie wyłóż dno krakersami, następnie daj 1/3 kremu, krakersy, krem, krakersy i górną warstwę kremu. Ciasto posyp wiórkami kokosowymi i owiń folią. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
Składniki
na 12 porcji
- 2 opakowanie krakersy
- 250 g serek mascarpone
- 1 szklanka śmietana 30%
- 2/3 szklanka mleko w proszku
- 2 łyżka cukier puder
- 1 1/2 szklanka wiórki kokosowe
- 2 łyżeczka żelatyna
- 4 łyżka woda (gorąca )
- masła (odrobina do wysmarowania formy)
2 komentarzy