w ,

Kokosowe ciasto bez pieczenia. Smakuje jak Rafaello

Kokosowe ciasto bez pieczenia stało się hitem internetu! Nic dziwnego, w końcu jest obłędnie pyszne i nie wymaga pieczenia. W takim wypadku nie ma opcji, by się nie udało. Kuchenni amatorzy mogą być spokojni o ten deser!

Aksamitny kokosowy krem i słone krakersy to wspaniałe połączenie, któremu ciężko się oprzeć. Przypomina popularne pralinki Rafaello, więc jeśli znasz kogoś, kto je lubi, przygotuj ciasto na następne spotkanie.

Ciasto kokosowe z herbatnikami

Ciasto ma dwie "wady", trzeba odczekać kilka godzin, nim się schłodzi, a po drugie… samo znika z talerza!
Czas całkowity 4 godz. 40 min.
Czas przygotowywania 4 godz. 40 min.
Kokosowe ciasto bez pieczenia

Sposób przygotowania

  • Żelatynę rozmieszaj z 4 łyżkami wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją do rozpuszczenia i wystudź.
  • W misce zmieszaj śmietankę, mascarpone, mleko w proszku i cukier puder. Kiedy masa będzie gładka, wstaw całość do lodówki na 30 minut.
  • Schłodzony krem ubij mikserem na wysokich obrotach. Następnie dodaj wiórki kokosowe i żelatynę. Wszystko wymieszaj.
  • Formę wysmaruj masłem, następnie wyłóż dno krakersami, następnie daj 1/3 kremu, krakersy, krem, krakersy i górną warstwę kremu. Ciasto posyp wiórkami kokosowymi i owiń folią. Wstaw do lodówki na 4 godziny.

Składniki

na 12 porcji

Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli