Spis treści
W naszym otoczeniu istnieją dwie grupy ludzi i ich preferencje dotyczące ziemniaków, jedni wolą całe kawałki warzywa, inni wolą purée ziemniaczane. Pierwsza opcja jest bardzo domyślna, gdyż po ugotowaniu ziemniaków na wodzie są praktycznie gotowe, tak z drugą jest więcej zabawy. Sprawdź jak wyczarować aksamitne purée bez grudek!
Dobre purée ziemniaczane ma swój mały sekret
Najłatwiejszą drogą do przygotowania tego dodatku obiadowego jest rozgniecenie kartofli przy pomocy tłuczka. Nie mówimy, że jest to zła opcja, jednak takim sposobem nie uzyskamy kremowej i nieco rzadszej konsystencji. By ziemniaki uzyskały pożądany efekt, trzeba do nich dorzucić sporą ilość masła i odrobinę śmietanki.
Puree ziemniaczane
Sposób przygotowania
- Ziemniaki podzielone na kawałki ugotuj do miękkości na osolonej wodzie. Odcedź wodę i dorzuć masło, kiedy całość jest jeszcze gorąca. Zacznij ugniatać ziemniaki i dolej śmietankę. Ugniataj całość do połączenia, jeśli wyczuwasz jakieś grudki, możesz przetrzeć purée przez grube sito.
- Ziemniaki w zimie puszczają pędy, a ty nie wiesz, czy możesz je jeść? Sprawdź, czy są groźne dla twojego zdrowia!
Jeden komentarz