Pytanie o jedzenie ziemniaków z pędami przewija się dość często na forach kulinarnych. Pędy to naturalne zjawisko, jednak nie każdy wie, jakie substancje zawierają. Sprawdź, czy takie ziemniaki nadają się do jedzenia.
Ziemniaki to bardzo uniwersalne warzywo, które można przerobić na setki sposobów. Mają uniwersalny smak, który można swobodnie modyfikować. Są dość trwałym warzywem i w odpowiednich warunkach można je przetrzymywać do kilku miesięcy, jednak po jakimś czasie stają się miękkie i puszczają pędy.

Takie ziemniaki są jadalne, ale trzeba je dobrze obrać i koniecznie usunąć pędy, które są niejadalne i można się nimi mocno zatruć. Mają w sobie trującą solaninę, która powoduje ostre zapalenie brzucha, wymioty i biegunkę.
Istnieje krzywdzący mit o ziemniakach, mówiący o tym, że warzywo jest tuczące. Nic bardziej mylnego, 100 g ziemniaków zawiera jedynie 70 kcal. Ziemniaki to cenne źródło magnezu, potasu, fosforu, żelaza, a także witaminy C oraz witamin z grupy B. Ponadto można w nim znaleźć mnóstwo błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny.
Jeden komentarz