w

Czy można jeść ziemniaki z pędami? Rozwiej swoje wątpliwości

Pytanie o jedzenie ziemniaków z pędami przewija się dość często na forach kulinarnych. Pędy to naturalne zjawisko, jednak nie każdy wie, jakie substancje zawierają. Sprawdź, czy takie ziemniaki nadają się do jedzenia.

Ziemniaki to bardzo uniwersalne warzywo, które można przerobić na setki sposobów. Mają uniwersalny smak, który można swobodnie modyfikować. Są dość trwałym warzywem i w odpowiednich warunkach można je przetrzymywać do kilku miesięcy, jednak po jakimś czasie stają się miękkie i puszczają pędy.

Sponsorowane
Beata Haliw/Getty Images

Takie ziemniaki są jadalne, ale trzeba je dobrze obrać i koniecznie usunąć pędy, które są niejadalne i można się nimi mocno zatruć. Mają w sobie trującą solaninę, która powoduje ostre zapalenie brzucha, wymioty i biegunkę.

Istnieje krzywdzący mit o ziemniakach, mówiący o tym, że warzywo jest tuczące. Nic bardziej mylnego, 100 g ziemniaków zawiera jedynie 70 kcal. Ziemniaki to cenne źródło magnezu, potasu, fosforu, żelaza, a także witaminy C oraz witamin z grupy B. Ponadto można w nim znaleźć mnóstwo błonnika, który korzystnie wpływa na układ trawienny.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli