Spis treści
Byłaś w lesie, a twój koszyk pęka w obfite smardze, ale nie masz pojęcia jak je przygotować? Otóż ten interesujący grzyb zyskał ostatnio na popularności, a ludzie hucznie wyruszyli na poszukiwania przysmaku. W końcu mówi się, że za kilogram przysmaku można zapłacić nawet kilkaset złotych.
Smardze to wiosenne grzyby, które mają bardzo ciekawy kształt czapki przypominający plaster miodu. Mówi się o nich „polskie trufle”, bo ich cena jest równie wysoka co tych luksusowych grzybów, które ludzie uważają za afrodyzjak. Choć ich wygląd średnio zachęca, to warto pozbierać takie grzyby, a następnie przygotować z nich coś pysznego. Ich sezon jest dość krótki, zazwyczaj przypada na okres kwietnia i maja, więc nie ma czasu na zwlekanie!

Smardze występują rzadko w naszych lasach, dlatego trzeba być wyjątkowym szczęściarzem, by się na nie natknąć podczas przechadzki po lesie. Smardze lubią wilgotne podłoża, więc powinnaś ich szukać nad potokami i stawami.
Jeśli już uda Ci się podbierać grzyby, musisz się zabrać za ich obróbkę. Grzyby bardzo szybko więdną i stają się niesmaczne. Smardze trzeba poddać obróbce cieplnej — surowe grzyby są trujące.
Risotto ze Smardzami
Składniki
na porcje
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnek
- 2 łyżka masło
- 300 g ryż (do risotto)
- 5 szt smardze
- 1 litr bulion
- 1 liść laurowy
- 2 ziarna ziele angielskie
- 1 gałązka tymianek
- 2 łyżki parmezan
Sposób przygotowania
- Zacznij od posiekania cebulki w drobną kostkę, wrzuć ją na patelnię i podsmaż na złoty kolor. Dosyp ryż i podprażaj na patelni przez kilka minut, następnie dolej trochę bulion i pozwól, by cały ryż wchłonął płyn.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, tymianek i poszatkowane grzyby. Dolej porcję bulionu i dalej duś pod przykryciem, aż ziarenka wciągną cały płyn. Od czasu do czasu mieszaj, by risotto nie przywarło do garnka. Robimy tak, dopóki nie skończy nam się bulion i ryż stanie się miękki.
- Tuż przed podaniem posyp ryż tartym parmezanem.
Wartości odżywcze
Już wiesz, jak przygotować smardze w domowych warunkach. Możesz je dorzucić do zupy, makaronu lub sosu, a w dalszym ciągu będą zachwycać smakiem. Czy istnieje bardziej imponujący grzyb niż ten powyższy?