w ,

Grzybobranie w zimie? Otóż okazuje się, że grzyby rosną także zimą

grzybobranie
ekamelev, pixabay

Grzybobranie, czyli poszukiwanie owocników grzybów kojarzy nam się głównie z okresem jesiennym aż do pierwszych przymrozków. Po tym czasie ludzie rezygnują z wycieczek do lasu, gdyż grzyby przestają rosnąć. Otóż okazuje się, że pewnym gatunkom jadalnych grzybów nie przeszkadza niska temperatura i śnieg. Pani Ewa z konta „Leśne wojaże” pokazuje jakie grzyby można znaleźć zimą w lesie oraz gdzie najlepiej ich szukać!

Grzybobranie w zimowej porze

Sponsorowane

Płomiennica zimowa, uszak bzowy i boczniak ostrygowaty — trzy zimowe grzyby, które są jadalne i chętnie wykorzystywane w kuchni. Ostatni kojarzy nam się głównie ze sklepowymi półkami, ten rodzaj grzyba stał się bardzo popularny w ostatnich czasach. Weganie i wegetarianie używają go jako zamiennik mięsa w diecie roślinnej.

Poza walorami smakowymi boczniaki są bogate w aminokwasy, minerały i witaminy. Zamiast kupować je w sklepie, możemy je znaleźć na pniu drzewa!

grzybobranie
boczniak ostrygowaty/ fot. wikimedia commons

Płomiennica zimowa jest mniej znana, jednak doświadczeni grzybiarze wiedzą, że warto ją zbierać. Smaczna i łatwa w przyrządzeniu, dobrze zastępuje mięso w potrawach. Ponadto działa na stany zapalne w organizmie i obniża poziom stresu. Rośnie na powalonych drzewach, a jej znakiem rozpoznawczym jest aksamitny trzonek. Grzyb jest odporny na mróz, więc można ją spotkać nawet w największym śniegu.

grzybobranie
Płomiennica zimowa/fot. wikimedia commons
Sponsorowane

Ostatni to uszak bzowy, kuzyn grzybka mun, który jest popularnym dodatkiem w kuchni azjatyckiej. Upodobał sobie głównie krzaki dzikiego bzu, więc należy go szukać w jego obrębie. Świetnie nadaje się do dań z kuchni azjatyckiej, jest smaczny i aromatyczny.

grzybobranie
uszak bzowy/ fot. wikimedia commons

Jak widzicie, grzybobranie w zimowej porze jest jak najbardziej możliwe. Warto przejść się do lasu i poszukać powyższych gatunków. Jeśli natomiast nie jesteście pewni czy to na pewno one, radzimy wstrzymać się z konsumpcją. Grzyby są smaczne i przydatne w kuchni, jednak bywają i takie, które mogą zagrozić naszemu zdrowiu i życiu.

Zobacz również:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli