Spis treści
Jajka z zielonym farszem mogą być podawane na zimnej płycie w trakcie świątecznego ucztowania. Ich kolor przyciąga wzrok gości, a każdy pyta jak w naturalny sposób zafarbować farsz. Wystarczy paczka mrożonego groszku!
Farsz do jajek można wykonać na wiele sposób, a najłatwiejszy z nich to wydrążenie żółtek i zmieszanie ich z majonezem i przyprawami. To szybki i łatwy sposób na przygotowanie smacznej przekąski, ale warto czasami wprowadzić coś innego.
Zielony farsz do jajek wykonasz z zaledwie kilku składników! Jeśli chcesz dodać trochę zieleniny, posyp jajka rzeżuchą lub posiekanym szczypiorkiem.
Jajka z farszem z groszku
Składniki
na 10 jajek
- 5 jajko
- 200 g groszek zielony (mrożony )
- 2 łyżka majonez
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- Dodatki
- rzeżucha
- szczypiorek
Sposób przygotowania
- Jajka gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy ze skorupek. Następnie każde z nich przekrawamy na pół i wydrążamy żółtka.
- Mrożony groszek wrzucamy do garnka z wrzątkiem i trzymamy przez ok. 5 minut. Następnie odcedź groszek i wrzuć go do kielicha blendera. Do tego dorzuć żółtka, majonez, sól i pieprz. Zmiel składniki i wypełnij białka jajek masą z groszku. Możesz je posypać rzeżuchą i szczypiorkiem.