w

Pierogi z farszem jajecznym. Nie wymagają gotowania!

Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Najpopularniejsze to te z białym serem i ziemniakami, ale królują również z mięsem, kapustą czy owocami. Tym razem dla odmiany mamy farsz jajeczny, który można zrobić w sytuacji gdy zostało nam parę ugotowanych jajek.
Pierogi jadamy głównie na obiad, są wygodne w pakowaniu i przenoszeniu, najlepiej smakują na ciepło, ale zimne również są bardzo smaczne. Farsz jajeczny to miła odmiana dla tradycyjnego dania
Sponsorowane
Czas całkowity 1 godzina 30 minuty
Czas przygotowywania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Ciasto na pierogi robimy w tradycyjny sposób, mąkę mieszamy z wodą, masłem i solą. Ugniatamy do momentu, aż całość się dobrze połączy i masa będzie gładka.
  • Ciasto rozciągamy wałkiem, wycinamy szklanką okręgi i smarujemy masłem. W tym czasie na tarce ścieramy jajka, szatkujemy pietruszkę i mieszamy całość z solą, pieprzem i łyżką oleju. Okręgi ciasta napełniamy farszem, zgniatamy brzegi i kładziemy na blaszkę. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 minut.

Składniki

na 4 porcje

farsz

Wartości odżywcze Zobacz

Pieczone pierogi z farszem jajecznym
Na porcję przypada:
Kalorie
847.3
Tłuszcze
 
13.5
g
21
%
Węglowodany
 
154.5
g
52
%
Błonnik
 
12.3
g
51
%
Białka
 
24.5
g
49
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Sponsorowane

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.