Spis treści
Pieczone pierogi z farszem jajecznym
Pierogi to jedno z ulubionych dań Polaków. Najpopularniejsze to te z białym serem i ziemniakami, ale królują również z mięsem, kapustą czy owocami. Tym razem dla odmiany mamy farsz jajeczny, który można zrobić w sytuacji gdy zostało nam parę ugotowanych jajek. Pierogi jadamy głównie na obiad, są wygodne w pakowaniu i przenoszeniu, najlepiej smakują na ciepło, ale zimne również są bardzo smaczne. Farsz jajeczny to miła odmiana dla tradycyjnego dania
Czas całkowity 1 godz. 30 min.
Czas przygotowywania 1 godz.
Czas gotowania 30 min.
Sposób przygotowania
- Ciasto na pierogi robimy w tradycyjny sposób, mąkę mieszamy z wodą, masłem i solą. Ugniatamy do momentu, aż całość się dobrze połączy i masa będzie gładka.
- Ciasto rozciągamy wałkiem, wycinamy szklanką okręgi i smarujemy masłem. W tym czasie na tarce ścieramy jajka, szatkujemy pietruszkę i mieszamy całość z solą, pieprzem i łyżką oleju. Okręgi ciasta napełniamy farszem, zgniatamy brzegi i kładziemy na blaszkę. Wstawiamy pierogi do piekarnika nagrzanego do 200*C na 30 minut.
Składniki
na 4 porcje
- 600 ml woda (ciepła )
- 750 g mąka pszenna
- 200 ml masło (rozpuszczone)
- 1 łyżeczka sól
farsz
- 1 pęczek szczypiorek
- 7 sztuka jajko (ugotowane na twardo)
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1 łyżka olej
Zobacz