Spis treści
W tym przepisie nic się nie zmarnuj, a jajka z rzeżuchą znikną w mig z talerza. Aby je przygotować, należy użyć zaledwie paru produktów z lodówki. Przepis nie nadszarpnie twojego budżetu, gdyż do farszu wykorzystamy rozgniecione żółtka zmieszane z majonezem.
Farsz do jajek nie musi być wymyślny, złożony z 10 składników, których musisz szukać przez pół miasta — najlepsza jest prostota, bo smakuje praktycznie każdemu. Żółtka zmieszane z majonezem i przyprawami będą idealnie komponować się z rzeżuchą.
Swoją drogą zielone kiełki rzeżuchy trzeba pierwsze wyhodować i zajmie nam to ok. 2-3 dni, dlatego warto mieć to na uwadze podczas odtwarzania tego przepisu. Można również pójść na łatwiznę i kupić gotowe kiełki, ale gdzie tu we wszystkim zabawa? Dzieci uwielbiają być potrzebne w kuchni, więc możecie razem zasadzić rzeżuchę. Dzięki temu, że szybko kiełkuje, dzieci nie będą zniecierpliwione oczekiwaniem.
Farsz można nałożyć rękawem cukierniczym zakończonym końcówką z kolcami. Masa będzie lepiej się prezentować jeśli nałożymy ją w ten sposób. Jajka z rzeżuchą od razu rzucają się w oczy przez zielony akcent na żółtym farszu.
Jajka z farszem i rzeżuchą
Składniki
na 5 porcji
Sposób przygotowania
- Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić i obrać ze skorupek. Jajko przekrawamy wzdłuż, wyciągamy żółtka i wrzucamy je do miseczki.
- Do żółtek dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Całość zagniatamy widelcem na gładką papkę. Masę jajeczną nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka. Każde jajko posypujemy rzeżuchą.
- Układamy jajka na półmisku i sterujemy zaraz po przygotowaniu.
Zaserwuj taką przekąskę gdy nie masz ochoty wymyślać dań z mnóstwem składników. Gwarantujemy, że każdy będzie je chwalił, a same jajka będą pięknie wyglądać na stole z przekąskami.