w ,

Jajka z rzeżuchą. 5 składników zupełnie wystarczy

Jajka z rzeżuchą
8vFani, Getty Images

W tym przepisie nic się nie zmarnuj, a jajka z rzeżuchą znikną w mig z talerza. Aby je przygotować, należy użyć zaledwie paru produktów z lodówki. Przepis nie nadszarpnie twojego budżetu, gdyż do farszu wykorzystamy rozgniecione żółtka zmieszane z majonezem.

Farsz do jajek nie musi być wymyślny, złożony z 10 składników, których musisz szukać przez pół miasta — najlepsza jest prostota, bo smakuje praktycznie każdemu. Żółtka zmieszane z majonezem i przyprawami będą idealnie komponować się z rzeżuchą.

Swoją drogą zielone kiełki rzeżuchy trzeba pierwsze wyhodować i zajmie nam to ok. 2-3 dni, dlatego warto mieć to na uwadze podczas odtwarzania tego przepisu. Można również pójść na łatwiznę i kupić gotowe kiełki, ale gdzie tu we wszystkim zabawa? Dzieci uwielbiają być potrzebne w kuchni, więc możecie razem zasadzić rzeżuchę. Dzięki temu, że szybko kiełkuje, dzieci nie będą zniecierpliwione oczekiwaniem.

Farsz można nałożyć rękawem cukierniczym zakończonym końcówką z kolcami. Masa będzie lepiej się prezentować jeśli nałożymy ją w ten sposób. Jajka z rzeżuchą od razu rzucają się w oczy przez zielony akcent na żółtym farszu.

Jajka z farszem i rzeżuchą

Jak zrobić pyszną przekąskę za mniej niż 10 złotych? Myślę, że jajka na twardo z farszem na bazie żółtek powinno być strzałem w 10.
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 5 porcji

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotować na twardo, następnie ostudzić i obrać ze skorupek. Jajko przekrawamy wzdłuż, wyciągamy żółtka i wrzucamy je do miseczki.
  • Do żółtek dodajemy majonez, jogurt i przyprawy. Całość zagniatamy widelcem na gładką papkę. Masę jajeczną nakładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na jajka. Każde jajko posypujemy rzeżuchą.
  • Układamy jajka na półmisku i sterujemy zaraz po przygotowaniu.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Zaserwuj taką przekąskę gdy nie masz ochoty wymyślać dań z mnóstwem składników. Gwarantujemy, że każdy będzie je chwalił, a same jajka będą pięknie wyglądać na stole z przekąskami.

  • Miniatura:
  • 8vFani, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli