Spis treści
Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na jajka wielkanocne, lepiej sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy — takich jajek jeszcze nie jadłaś! Takie jajko w panierce to strzał w dziesiątkę, jeśli nie jesteś fanką tradycyjnych jajek w majonezie.
Nie poznałam osoby, która nie byłaby zadowolona z tego dania! Podczas ubiegłych świąt jajka w panierce robiły furorę na moim stole, a ja stale ulepszałam ich recepturę, aż wreszcie osiągnęłam upragniony efekt. Cały sekret dania to chrupiąca panierka, która kryje w sobie miękkie jajko z delikatnie płynnym żółtkiem.
Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować jedynie panierkę, jajka będą równie pyszne! Najważniejsze w tym przepisie to dobór odpowiednich przypraw, które nadadzą charakteru delikatnemu jajku.
Jajka w panierce
Składniki
na 10 jajek
- 10 szt jajko
- 500 g mięso mielone
- 1/ 2 szklanka mąka
- 2 jajko (do panierki)
- 1 szklanka bułka tarta
- 1 szczypta sól
- 1 szczypta pieprz
- 1/2 łyżeczka papryka ostra mielona
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka czosnek granulowany
- 1 szczypta kurkuma
- 1 łyżeczka curry
- olej
Sposób przygotowania
- Jajka ugotuj na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko delikatnie płynne. Będzie to trwało ok. 5 minut od momentu zagotowania.
- W misce umieść mięso, dodaj sól, pieprz, dodaj pół łyżeczki słodkiej papryki i czosnku. Wbij jajko i wyrób mięso, a następnie odstaw na bok.
- Ugotowane jajka obierz ze skorupki i umieść na talerzyku. Każde jajko staraj się oblepić mięsem mielonym i ostaw na talerzyk.
- W miseczce rozbełtaj jajko. Przygotuj dwa talerzyki: na jedyny umieść mąkę, a na drugim bułkę tartą zmieszaną ze wszystkimi przyprawami.
- Jajka obtoczone w mięsie oprósz mąką, następnie zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Postępuj tak ze wszystkimi jajkami.
- Na patelni rozgrzej olej i wysmaż jajka z każdej strony na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Przepis na jajka w panierce pochodzi ze Szkocji i tam to danie, jest niczym rosół w Polsce — każdy je kocha i ma na nie swój sposób. Panierkę uzupełnij o swoje ulubione przyprawy, by każdy ze składników odpowiadał twoim wymaganiom.
Zobacz także:
5 komentarze