w ,

Jajka w panierce na wielkanocny stół. Takich jeszcze nie jadłaś

gldburger, Getty Images Signature

Jeśli szukasz oryginalnego przepisu na jajka wielkanocne, lepiej sprawdź, co dla Ciebie przygotowaliśmy — takich jajek jeszcze nie jadłaś! Takie jajko w panierce to strzał w dziesiątkę, jeśli nie jesteś fanką tradycyjnych jajek w majonezie.

Nie poznałam osoby, która nie byłaby zadowolona z tego dania! Podczas ubiegłych świąt jajka w panierce robiły furorę na moim stole, a ja stale ulepszałam ich recepturę, aż wreszcie osiągnęłam upragniony efekt. Cały sekret dania to chrupiąca panierka, która kryje w sobie miękkie jajko z delikatnie płynnym żółtkiem.

Jeśli nie jesz mięsa, możesz przygotować jedynie panierkę, jajka będą równie pyszne! Najważniejsze w tym przepisie to dobór odpowiednich przypraw, które nadadzą charakteru delikatnemu jajku.

Jajka w panierce

Masz dość jajek w majonezie? Jeśli tak, łap ciekawy przepis na jajka w panierce, które możesz podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 10 jajek

Sposób przygotowania

  • Jajka ugotuj na miękko, tak by białko było ścięte a żółtko delikatnie płynne. Będzie to trwało ok. 5 minut od momentu zagotowania.
  • W misce umieść mięso, dodaj sól, pieprz, dodaj pół łyżeczki słodkiej papryki i czosnku. Wbij jajko i wyrób mięso, a następnie odstaw na bok.
  • Ugotowane jajka obierz ze skorupki i umieść na talerzyku. Każde jajko staraj się oblepić mięsem mielonym i ostaw na talerzyk.
  • W miseczce rozbełtaj jajko. Przygotuj dwa talerzyki: na jedyny umieść mąkę, a na drugim bułkę tartą zmieszaną ze wszystkimi przyprawami.
  • Jajka obtoczone w mięsie oprósz mąką, następnie zamocz w jajku i obtocz w bułce tartej z dodatkami. Postępuj tak ze wszystkimi jajkami.
  • Na patelni rozgrzej olej i wysmaż jajka z każdej strony na złoty kolor. Podawaj na ciepło lub na zimno.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Przepis na jajka w panierce pochodzi ze Szkocji i tam to danie, jest niczym rosół w Polsce — każdy je kocha i ma na nie swój sposób. Panierkę uzupełnij o swoje ulubione przyprawy, by każdy ze składników odpowiadał twoim wymaganiom.

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • gldburger, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    5 komentarze

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli