w

Dobry zamiennik jajka w deserach. Czym jest Aquafaba i dlaczego warto ją znać?

Znasz taki produkt jak Aquafaba? Jest to jeden z wegańskich zamienników białka jaj i choć nazwa brzmi dość egzotycznie, to w rzeczywistości jest to po prostu zalewa z ciecierzycy. Okazuje się, że nie jest to jedyny zamiennik dostępny na polskim rynku. Sprawdź całą listę poniżej!

Odpowiednio dobrane składniki są w stanie zastąpić wiele produktów spożywczych. Choć wydaje nam się, że jajka to niezastąpiony produkt w kuchni, chcemy pokazać, że lista zamienników jest bardzo długa!

Jeżeli chcesz ograniczyć produkty odzwierzęce lub jajka Cię uczulają, pora poszukać solidnych substytut, który nie będzie ograniczał udział wielu dań w twojej diecie. W końcu białko jaja to spoiwo wielu wypieków i deserów oraz główny składnik panierki.

Zamiennik jajka na wyciągnięcie ręki! Aquafaba w roli głównej

Zdecydowanym faworytem w tym zestawieniu zostaje Aquafaba, czyli woda odlana z puszkowanej ciecierzycy. Ma podobne właściwości co białko jaj, gdyż bardzo łatwo się pieni. Możemy z niej przyrządzić bezę czy użyć jej do masy na biszkopt. Lista zastosowań jest bardzo długa!

Nasiona chia po zalaniu wodą zaczynają wydzielać pewną galaretowatą otoczkę, a ta złudnie przypomina białko jaja. Możemy je dodawać do ciast i babeczek, gdzie genialnie zastąpią jajko. Poza właściwościami żelującymi nasiona są bardzo zdrowe, więc możemy ich spokojnie używać w swojej kuchni!

Aquafaba
nasiona chia/ fot. Arisara, Getty Images

Dojrzałe awokado, rozgniecione na papkę może zastąpić jajko w kremach do przekładania ciast i deserów. Ma delikatny smak, więc z łatwością wtopi się w masę, ale tym samym sklei wszystkie składniki. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i naprawdę ciężko z nim przesadzić w diecie! Jedyny minus tego zamiennika to cena, która do najniższych nie należy. Dojrzałe awokado może kosztować nawet 10 zł za sztukę!

Ile dodać składnika, by zastąpić jedno jajko?

  • 4 łyżki Aquafaby
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1,5 łyżki nasion chia + 4 łyżki wody

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    3 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli