Spis treści
Znasz taki produkt jak Aquafaba? Jest to jeden z wegańskich zamienników białka jaj i choć nazwa brzmi dość egzotycznie, to w rzeczywistości jest to po prostu zalewa z ciecierzycy. Okazuje się, że nie jest to jedyny zamiennik dostępny na polskim rynku. Sprawdź całą listę poniżej!
Odpowiednio dobrane składniki są w stanie zastąpić wiele produktów spożywczych. Choć wydaje nam się, że jajka to niezastąpiony produkt w kuchni, chcemy pokazać, że lista zamienników jest bardzo długa!
Jeżeli chcesz ograniczyć produkty odzwierzęce lub jajka Cię uczulają, pora poszukać solidnych substytut, który nie będzie ograniczał udział wielu dań w twojej diecie. W końcu białko jaja to spoiwo wielu wypieków i deserów oraz główny składnik panierki.
Zamiennik jajka na wyciągnięcie ręki! Aquafaba w roli głównej
Zdecydowanym faworytem w tym zestawieniu zostaje Aquafaba, czyli woda odlana z puszkowanej ciecierzycy. Ma podobne właściwości co białko jaj, gdyż bardzo łatwo się pieni. Możemy z niej przyrządzić bezę czy użyć jej do masy na biszkopt. Lista zastosowań jest bardzo długa!
Nasiona chia po zalaniu wodą zaczynają wydzielać pewną galaretowatą otoczkę, a ta złudnie przypomina białko jaja. Możemy je dodawać do ciast i babeczek, gdzie genialnie zastąpią jajko. Poza właściwościami żelującymi nasiona są bardzo zdrowe, więc możemy ich spokojnie używać w swojej kuchni!

Dojrzałe awokado, rozgniecione na papkę może zastąpić jajko w kremach do przekładania ciast i deserów. Ma delikatny smak, więc z łatwością wtopi się w masę, ale tym samym sklei wszystkie składniki. Awokado to źródło zdrowych tłuszczy i naprawdę ciężko z nim przesadzić w diecie! Jedyny minus tego zamiennika to cena, która do najniższych nie należy. Dojrzałe awokado może kosztować nawet 10 zł za sztukę!
Ile dodać składnika, by zastąpić jedno jajko?
- 4 łyżki Aquafaby
- 1 dojrzałe awokado
- 1,5 łyżki nasion chia + 4 łyżki wody
Zobacz również:
- Beza z mikrofali gotowa w 3 minuty. Potrzebujesz dwóch składników
- Szarlotka z bezą. Wykorzystaj kwaśne jabłka
3 komentarzy