w

Idealny sos beszamelowy. Jest podstawą wielu dań w naszej kuchni

Idealny sos beszamelowy
Bartosz Luczak, Getty Images

Idealny sos beszamelowy ma kremową konsystencję i intensywny smak. Używamy go najczęściej jako dodatek do zapiekanek i makaronów. Często ten niewinny biały sos robi całą robotę w potrawie.

Sos beszamelowy to składnik wielu dań! Często nawet nie wiemy o jego udziale w potrawie, gdyż sprytnie potrafi się wmieszać w resztę składników, przy tym nie tracąc aromatu!

Do przygotowana potrzeba zaledwie trzech składników i kilku przypraw. Wszystko powinno być w twojej lodówce!

Sos beszamelowy

Są takie dania, gdzie sos beszamelowy jest głównym dodatkiem w daniu! Wielu z nas używa go jako zabielenie do zupy, a ty masz na niego swój sposób?
Sponsorowane
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 1 porcja

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Weź garnek, wlej do niego mleko i dorzuć liście laurowe oraz liście ziela angielskiego. Całość zagotuj i odstaw do wystudzenia.
  • W drugim garnku roztop masło i dosyp mąkę. Mieszaj aż powstanie zasmażka i odstaw z ognia.
  • Do zasmażki dolewaj mleko i energicznie mieszaj, by nie pozostały żadne grudki. Następnie zacznij podgrzewać sos na małym ogniu, jednak nie dopuszczaj do jego zagotowania.Na koniec gotowania dorzuć resztę przypraw, zamieszaj i ściągnij z ognia.
Idealny sos beszamelowy

Wartości odżywcze

Sos beszamelowy
Na porcję przypada:
Kalorie
553
Tłuszcze
 
18.6
g
29
%
Węglowodany
 
71.5
g
24
%
Błonnik
 
1.7
g
7
%
Białka
 
24.5
g
49
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Bartosz Luczak, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli