Spis treści
Idealny sos beszamelowy ma kremową konsystencję i intensywny smak. Używamy go najczęściej jako dodatek do zapiekanek i makaronów. Często ten niewinny biały sos robi całą robotę w potrawie.
Sos beszamelowy to składnik wielu dań! Często nawet nie wiemy o jego udziale w potrawie, gdyż sprytnie potrafi się wmieszać w resztę składników, przy tym nie tracąc aromatu!
Do przygotowana potrzeba zaledwie trzech składników i kilku przypraw. Wszystko powinno być w twojej lodówce!
Sos beszamelowy
Składniki
na 1 porcja
- 500 ml mleko
- 1/4 szklanka mąka pszenna
- 3 łyżka masło
- 1/2 łyżeczka gałka muszkatołowa (tarta)
- 3 liść laurowy
- 4 ziarna ziele angielskie
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Weź garnek, wlej do niego mleko i dorzuć liście laurowe oraz liście ziela angielskiego. Całość zagotuj i odstaw do wystudzenia.
- W drugim garnku roztop masło i dosyp mąkę. Mieszaj aż powstanie zasmażka i odstaw z ognia.
- Do zasmażki dolewaj mleko i energicznie mieszaj, by nie pozostały żadne grudki. Następnie zacznij podgrzewać sos na małym ogniu, jednak nie dopuszczaj do jego zagotowania.Na koniec gotowania dorzuć resztę przypraw, zamieszaj i ściągnij z ognia.
Zobacz także: