Spis treści
Kiedy za oknem szaleje śnieżna zawierucha to znak, by przygotować rozgrzewającą zupę — ogórkowa będzie idealna! Gorący, aromatyczny mięsny wywar i kwaśne ogórki to genialne i zdrowe połączenie. Chcesz, by była idealna? Zastosuj kilka prostych trików i ciesz się esencjonalnym daniem!
Czy wiesz, że kolejność dodawanych składników w zupie ogórkowej to klucz do sukcesu? Nigdy nie dodawaj ogórków przed ziemniakami! Kwaśna woda spowoduje, że tamte nie ugotują się poprawnie i będą twarde. Ten ruch może zepsuć całą zupę!
Idealna zupa ogórkowa
Składniki
na 1.5 l
- 1,5 l bulion mięsny
- 1 marchew
- 7-8 ogórki kiszone
- 1/2 szklanka woda po ogórkach
- 4 ziemniaki
- szczypta majeranek suszony
- 1 łyżka koper
- 2 łyżka śmietana 18%
- sól
- pieprz
- łyżka masło
Sposób przygotowania
- Jeśli nie masz pod ręką gotowego bulionu, zrób go jak na tradycyjny rosół.
- Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki, dosyp majeranek i gotuj, aż warzywa zmiękną.
- W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dorzuć ogórki, wodę po ogórkach, koper i gotuj całość przez 8 minut. Odlej odrobinę zupy i zahartuj śmietanę, dolej całość do wywaru. Dopraw solą i pieprzem.
Zobacz również: