w

Idealna ogórkowa ma swoją kolejność dodawania składników. Pierwsze ziemniaki czy ogórki?

idealna ogórkowa

Kiedy za oknem szaleje śnieżna zawierucha to znak, by przygotować rozgrzewającą zupę — ogórkowa będzie idealna! Gorący, aromatyczny mięsny wywar i kwaśne ogórki to genialne i zdrowe połączenie. Chcesz, by była idealna? Zastosuj kilka prostych trików i ciesz się esencjonalnym daniem!

Czy wiesz, że kolejność dodawanych składników w zupie ogórkowej to klucz do sukcesu? Nigdy nie dodawaj ogórków przed ziemniakami! Kwaśna woda spowoduje, że tamte nie ugotują się poprawnie i będą twarde. Ten ruch może zepsuć całą zupę!

Idealna zupa ogórkowa

Do zupy ogórkowej najlepiej dodać starte ogórki, przysmażone na łyżce masła. Taki zabieg wydobędzie o wiele więcej aromatu z kiszonek. Do zupy warto dodać wodę po ogórkach i sporą ilość koperku.
Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 20 min.
Czas gotowania 30 min.

Składniki

na 1.5 l

Sposób przygotowania

  • Jeśli nie masz pod ręką gotowego bulionu, zrób go jak na tradycyjny rosół.
  • Kiedy wywar zacznie się gotować, dodaj pokrojoną marchewkę oraz ziemniaki, dosyp majeranek i gotuj, aż warzywa zmiękną.
  • W tym czasie zetrzyj ogórki na tarce i podsmaż na łyżce masła. Kiedy ziemniaki będą miękkie, dorzuć ogórki, wodę po ogórkach, koper i gotuj całość przez 8 minut. Odlej odrobinę zupy i zahartuj śmietanę, dolej całość do wywaru. Dopraw solą i pieprzem.
idealna ogórkowa
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli