w

Pierogi wigilijne z tym farszem zrobią furorę. Nie znajdziesz tu ziemniaków i kapusty

-slav-, Getty Images

Do Wigilii zostało coraz mniej czasu. I jeśli szukasz przepisu, którym chcesz zaskoczyć swoich bliskich, mam coś ciekawego. Pierogi wigilijne z oryginalnym farszem staną się hitem w każdym domu.

Zanim przejdziemy do przepisu na ciekawe pierogi wigilijne, muszę coś Ci zdradzić. Odkąd pamiętam w moim domu przygotowywało się dwa rodzaje farszu do pierogów – tradycyjnie z ziemniakami i serem oraz świąteczne z grzybami i kapustą. Wszystko jednak zmieniło się dwa lata temu, kiedy to po raz pierwszy byłam na Wigilii u moich teściów.

Spróbowałam wtedy po raz pierwszy pierogów z nowym farszem i przepadłam. Od razu powiedziałam o tym niesamowitym nadzieniu mojej mamie i w ubiegłym roku nowe pierogi pojawiły się rownież w moim domu rodzinnym. Nie muszę chyba dodawać, że zrobiły prawdziwą furorę. Wszyscy się nimi zajadali i dziwili się, dlaczego wcześniej nie pomyśleliśmy o takiej kombinacji.

Uważam, że ten przepis naprawdę ma w sobie to coś, dlatego chce podzielić się nim również z Tobą. Przechodzimy do konkretów!

Pierogi wigilijne z kaszą

Czas całkowity 50 min.
Czas przygotowywania 45 min.
Czas gotowania 5 min.

Składniki

na 40 szt.

Ciasto na pierogi:

Farsz do pierogów:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania ciasta na pierogi.
  • Następnie należy ugotować kaszę gryczaną na sypko w osolonym wrzątku.
  • W międzyczasie kroimy cebulę w drobną kostkę i podsmażamy ją na patelni z łyżką masła.
  • Kiedy kasza będzie już gotowa, łączymy ją z cebulą, serem oraz przyprawami.
  • Do farszu dodać warto również jajko, dzięki czemu będzie on bardziej zwarty.
  • Farsz i ciasto na pierogi mamy już gotowe.
  • Teraz wystarczy je połączyć i ugotować pierogi w osolonym wrzątku.
  • Smacznego!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Wykorzystasz go na tegorocznej Wigilii? A może znasz inny ciekawy przepis na pyszne pierogi wigilijne? Jeśli tak, podziel się nim jeszcze dziś!

Zobacz także: Sałatka łabędzi puch podbija serca internautów

  • Miniatura:
  • -slav-, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani