Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak przygotować faszerowane papryki w genialnym wydaniu. Obok takiej kombinacji smakowej nie sposób przejść obojętnie.
Ciekawych pomysłów na obiad nigdy za wiele. Tym bardziej jeśli możemy przygotować je w prosty i szybki sposób zaledwie z kilku składników. I tak właśnie będzie dzisiaj. Wszystkie składniki na pewno masz w swojej kuchni, więc nic nie stoi na przeszkodzie, aby wyczarować prawdziwą ucztę dla podniebienia. Nie znajdziesz tu też dziwnych dodatków, dlatego przygotowana mieszanka przypadnie do gustu każdemu. Nawet największemu niejadkowi.
Dlaczego faszerowane papryki?
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Wykorzystując dzisiejszy przepis, podasz niestandardowy obiad z papryką w roli głównej. Taką kombinacją na pewno zaskoczysz swoich bliskich. A kiedy go skosztują, totalnie przepadną. Po prostu nie ma innej opcji.
Na koniec warto dodać, że dzisiejsza papryka będzie pełnić jeszcze jedną, bardzo ważną rolę. Otóż stanie się jadalną miseczką w której umieścimy smaczny farsz. Jak sama więc widzisz, będzie sporo się działo. Nie przedłużam więc i przechodzę do przepisu!
Kolorowe faszerowane papryki z mięsem mielonym
Składniki
na 6 porcji
- 6 szt. papryka czerwona
- 500 g mięso mielone
- 200 g ryż
- 1 natka pietruszka
- 1/3 szkl. sos pomidorowy
- 200 g ser żółty
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
- 1 łyżeczka majeranek
- 1 łyżeczka czosnek (granulowany)
- 1 łyżeczka cebula (granulowana)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od ugotowania ryżu w osolonej wodzie.
- W międzyczasie posiekaj drobno natkę pietruszki, zetrzyj na tarce żółty ser i usuń kapelusz oraz gniazda nasienne z papryk.
- Na rozgrzanej patelni podsmaż mięso mielone z przyprawami.
- Następnie połącz je z sosem pomidorowym, ryżem oraz natką pietruszki. Nie zapomnij dodać również 3/4 żółtego sera. Resztę zachowaj na potem, aby posypać już nafaszerowane papryki przed włożeniem do piekarnika.
- Mieszankę z mięsem mielonym przenieś przy pomocy zwykłej łyżki stołowej do wydrążonych papryk.
- Przełóż je do formy do pieczenia i delikatnie posyp żółtym serem. Do naczynia nie zapomnij dodać także 1/2 szkl. wody lub bulionu warzywnego.
- Następnie piecz nafaszerowane papryki przez 40 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Co myślisz o takim pomyśle na obiad? Zaserwujesz w swojej kuchni paprykę w ciekawym wydaniu? Ja na pewno będę często z niego korzystać. I to zarówno w środku tygodnia, jak i podczas wizyty krewnych. W końcu to ciekawe i przede wszystkim smaczne rozwiązanie. Więc z pewnością zrobi furorę w każdym domu. W Twoim również 🙂
Oczywiście jeśli znasz inne pomysły na nafaszerowanie papryk, nie zwlekaj i napisz mi o tym. Z chęcią przetestuje nowe kombinacje smakowe. Kto wie, może odkryję kolejną perełkę kulinarną!