w ,

Faszerowane jajka żółtkiem i warzywami. Sprawdzony przepis na Wielkanoc

freeskyline, Getty Images

Faszerowane jajka z mielonym żółtkiem są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa. To właśnie one zawsze lądowały na świątecznym stole w moim domu. Z biegiem lat sama zaczęłam je robić, ale zmieniłam nieco recepturę i uzyskałam pożądany efekt!

Wielkanoc to czas radości i celebracji, a najlepiej można to zrobić gdy jest się w rodzinnym gronie i zajada się świątecznymi potrawami. Jednym z obowiązkowych elementów świąt są jajka! Podaje się je na mnóstwo sposobów: na miękko i twardo, z sosem czy farszem. Każdy z nich jest dobry na swój sposób i ma swoją rzeszę fanów, więc nie ważne, na jakie się zdecydujesz — ktoś na pewno będzie zadowolony.

Jajka faszerowane żółtkiem i dodatkami to jedna z naszych tegorocznych propozycji. W tym przepisie większość kroków robi się samo, a do ciebie należy jedynie kwestia pokrojenia warzyw i nafaszerowania jajek. Sprawdź jak wykonać świąteczną przekąskę, która będzie jednym z elementów zimnej płyty.

Jajka z farszem z żółtek

Szukasz idealnej świątecznej przekąski, w której główną rolę zagra jajko? Jeśli tak, to nie ma nic prostszego od faszerowanych jajek na twardo — te z nadzieniem z żółtka nie mają sobie równych.
Czas całkowity 40 min.
Czas przygotowywania 40 min.

Składniki

na 14 jajek

Sposób przygotowania

  • Jajka myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy ze skorupki.
  • Gotowe jajka przecinamy wzdłuż i delikatnie wyciągamy ścięte żółtka i wrzucamy je do miski. Dorzucamy majonez i rozgniatamy całość widelcem na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
  • Warzywa oraz natkę bardzo drobno kroimy i mieszamy z masą jajeczną. Mieszamy całość i faszerujemy jajka powstałą masą. Na koniec możemy je ozdobić natką pietruszki lub kolendrą.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Jedna połówka faszerowanego jajka to zaledwie 70 kcal, więc śmiało możesz się nimi zajadać bez obawy o swoją sylwetkę. W święta nie obowiązuje dieta ani liczenie kalorii, możesz jeść, ile chcesz!

  • Miniatura:
  • freeskyline, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli