Spis treści
Faszerowane jajka z mielonym żółtkiem są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa. To właśnie one zawsze lądowały na świątecznym stole w moim domu. Z biegiem lat sama zaczęłam je robić, ale zmieniłam nieco recepturę i uzyskałam pożądany efekt!
Wielkanoc to czas radości i celebracji, a najlepiej można to zrobić gdy jest się w rodzinnym gronie i zajada się świątecznymi potrawami. Jednym z obowiązkowych elementów świąt są jajka! Podaje się je na mnóstwo sposobów: na miękko i twardo, z sosem czy farszem. Każdy z nich jest dobry na swój sposób i ma swoją rzeszę fanów, więc nie ważne, na jakie się zdecydujesz — ktoś na pewno będzie zadowolony.
Jajka faszerowane żółtkiem i dodatkami to jedna z naszych tegorocznych propozycji. W tym przepisie większość kroków robi się samo, a do ciebie należy jedynie kwestia pokrojenia warzyw i nafaszerowania jajek. Sprawdź jak wykonać świąteczną przekąskę, która będzie jednym z elementów zimnej płyty.
Jajka z farszem z żółtek
Składniki
na jajek
- 7 jajko
- 1 łyżka majonez
- 60 g ser żółty (w kawałku)
- 1 szczypiorek
- 4 ogórek konserwowy
- 1/4 papryka czerwona
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Jajka myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy ze skorupki.
- Gotowe jajka przecinamy wzdłuż i delikatnie wyciągamy ścięte żółtka i wrzucamy je do miski. Dorzucamy majonez i rozgniatamy całość widelcem na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Warzywa oraz natkę bardzo drobno kroimy i mieszamy z masą jajeczną. Mieszamy całość i faszerujemy jajka powstałą masą. Na koniec możemy je ozdobić natką pietruszki lub kolendrą.
Wartości odżywcze
Jedna połówka faszerowanego jajka to zaledwie 70 kcal, więc śmiało możesz się nimi zajadać bez obawy o swoją sylwetkę. W święta nie obowiązuje dieta ani liczenie kalorii, możesz jeść, ile chcesz!
Jeden komentarz