Spis treści
Faszerowane jajka z mielonym żółtkiem są dla mnie wspomnieniem dzieciństwa. To właśnie one zawsze lądowały na świątecznym stole w moim domu. Z biegiem lat sama zaczęłam je robić, ale zmieniłam nieco recepturę i uzyskałam pożądany efekt!
Wielkanoc to czas radości i celebracji, a najlepiej można to zrobić gdy jest się w rodzinnym gronie i zajada się świątecznymi potrawami. Jednym z obowiązkowych elementów świąt są jajka! Podaje się je na mnóstwo sposobów: na miękko i twardo, z sosem czy farszem. Każdy z nich jest dobry na swój sposób i ma swoją rzeszę fanów, więc nie ważne, na jakie się zdecydujesz — ktoś na pewno będzie zadowolony.
Jajka faszerowane żółtkiem i dodatkami to jedna z naszych tegorocznych propozycji. W tym przepisie większość kroków robi się samo, a do ciebie należy jedynie kwestia pokrojenia warzyw i nafaszerowania jajek. Sprawdź jak wykonać świąteczną przekąskę, która będzie jednym z elementów zimnej płyty.
Jajka z farszem z żółtek
Składniki
na 14 jajek
- 7 jajko
- 1 łyżka majonez
- 60 g ser żółty (w kawałku)
- 1 szczypiorek
- 4 ogórek konserwowy
- 1/4 papryka czerwona
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Jajka myjemy, wrzucamy do garnka i gotujemy na twardo. Następnie studzimy i obieramy ze skorupki.
- Gotowe jajka przecinamy wzdłuż i delikatnie wyciągamy ścięte żółtka i wrzucamy je do miski. Dorzucamy majonez i rozgniatamy całość widelcem na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
- Warzywa oraz natkę bardzo drobno kroimy i mieszamy z masą jajeczną. Mieszamy całość i faszerujemy jajka powstałą masą. Na koniec możemy je ozdobić natką pietruszki lub kolendrą.
Jedna połówka faszerowanego jajka to zaledwie 70 kcal, więc śmiało możesz się nimi zajadać bez obawy o swoją sylwetkę. W święta nie obowiązuje dieta ani liczenie kalorii, możesz jeść, ile chcesz!
Jeden komentarz