Spis treści
Jak obrać jajka w zaledwie moment, nie powodując przy tym porwania białka? Jeśli zrobisz tę jedną czynność podczas gotowania, jajka będą się obierać bezproblemowo, a białko pozostanie nienaruszone. Sprawdź, jak to zrobić!
Gotowane jajka to klasyk w naszych domach — jemy je solo lub dorzucamy do posiłków jako źródło białka i najzwyczajniej w świecie smaczny dodatek. Jeśli ugotujemy świeże jajka, będziemy mieć problem ze ściągnięciem skorupki, gdyż bardzo mocno trzyma się białka i może go nieestetycznie odrywać.
Co zrobić, by obrać jajka bez wysiłku?

Aby raz na zawsze pożegnać ten problem, musisz dorzucić do gorącej wody coś o kwaśnym odczynie pH. Może być to kilka plasterków cytryny, kwasek cytrynowy czy odrobina octu. Wszystkie te składniki mają pewne związki, które wzmacniają skorupkę, a ta podczas gotowania nie zostanie zniszczona przez ciśnienie wewnątrz jajka. Samo obieranie również będzie łatwiejsze, gdyż skorupka nie będzie przylegać do ściętego białka i łatwo odejdzie podczas łupania.
Jak dobrze ugotować jajka?
Przed wrzuceniem jajek do wody musisz doprowadzić je do temperatury pokojowej. W tym celu najlepiej wyciągnąć je z lodówki 30 minut przed gotowaniem. Jeśli lodowate jajka zetkną się z gorącą wodą, skorupka zacznie pękać a białko wypływać na zewnątrz. Takie jajko po ugotowaniu będzie nie estetyczne, a jeśli dodasz kwaśnego odczynu do wody, białka nabiorą nieprzyjemnego smaku (szczelna skorupka chroni przed przedostawaniem się smaku do wewnątrz.).
Zobacz także: