Spis treści
Jajka z nadzieniem to klasyk świątecznego stołu z przysmakami. Suszone pomidory są stosunkowo tanie i łatwo dostępne, podobnie w przypadku kremowego serka do kanapek. Razem zmieszane z dodatkiem przypraw będą idealnie się komponować.
Jakie rodzaje jajek znajdą się na twoim świątecznym stole? U mnie będzie królować klasyka, gdyż spodziewam się całej rodziny, a jak wiadomo w dużej grupie ciężej trafić w gusta. Aby nie było aż tak nudno, pomyślałam, że przygotuje jajka z nadzieniem z suszonych pomidorów. Zawsze to jakaś odmiana dla tradycyjnego majonezu!
Jajka z nadzieniem to podstawa udanych świąt
Jajka można przygotować na milion sposób: z majonezem, w panierce czy nadziane ostrym chrzanem. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia, a czasami budżet, gdyż w tych czasach przygotowanie świąt to nie lada szarpnięcie. Jeśli chcesz, by było pysznie, ale tym samym nie wydasz czterocyfrowej kwoty przy kasie w markecie, przygotuj jajka na przekąskę!
Jajka nadziane pastą z suszonymi pomidorami
Składniki
na 14 porcji
- 7 jajko (ugotowane na twardo)
- 300 g serek śmietankowy
- 1/2 słoik suszone pomidory
- 2 łyżka majonez
- 3 szt ogórek konserwowy
- 1 szczypiorek
Sposób przygotowania
- Jajka obierz ze skorupki i przekrój wzdłuż. Delikatnie wyciągnij żółtka i odstaw do miski obok.
- Ogórki na occie zetrzyj na tarce o małych oczkach i odsącz z nadmiaru wody. Najlepiej zrobić to ręcznikiem papierowym.
- Do miski z żółtkami dodaj majonez i serek śmietanowy. Całość zblenduj na gładką pastę.
- Pomidory z zalewy pokrój w drobną kostkę, szczypiorek poszatkuj drobno. Wrzuć całość do wcześniej przygotowanej pasty, dodaj ogórki i zamieszaj całość.
- Każdą połówkę jajka obficie nafaszeruj przygotowaną pastą.
Jeśli wolisz, by twoja pasta nie miała wyraźnych kawałków pomidora i ogórka, wystarczy, że całość zblendujesz na gładką masę. W ten sposób wszystkie smaki dokładnie się połączą. Jajka z nadzieniem z suszonych pomidorów to genialna przekąska, którą musisz odtworzyć w swojej kuchni. Daj znać, jak wyszło!
Jeden komentarz