Spis treści
Farsz do wigilijnych pierogów to bardzo istotna sprawa. O ile pierogi ruskie są raczej nie do ruszenia i każdy ma na nie własny sposób, tak te z kapustą i grzybami można śmiało modyfikować lub zamieniać na inne. Mamy dla ciebie ciekawy przepis na nadzienie z kaszy gryczanej. Może się skusisz?
Nadzienie w pierogach jest niczym perła w ostrydze, to ona nadaje wartości. Farsz do wigilijnych pierogów musi być odpowiednio doprawiony. Konsystencja nie może być zbyt zbita lub wręcz przeciwnie za rzadka. W tym przepisie odpuszczamy dodatek kapusty i grzybów, a zastępujemy go kaszą gryczaną.
Ciasto na pierogi w 5 minut? Zobacz, jak je zrobić!
Farsz do pierogów z kaszą gryczaną
Składniki
na 50 pierogów
- 220 g twaróg półtłusty
- 300 g kasza gryczana (sucha)
- 450 ml woda
- 1 cebula
- natka pietruszki (posiekana)
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy (do smażenia)
Sposób przygotowania
- Na początek potrzebujemy sypkiej, ugotowanej kaszy. Płuczemy ziarna pod bieżącą wodą i wrzucamy do wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut.
- Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju, aż będzie szklista. Do cebuli dorzucamy ugotowaną kaszę i ściągamy z ognia.
- Twaróg mielimy w maszynce do mielenia, następnie dodajemy kaszę z cebulą oraz przyprawy. Jeśli chcemy, możemy dodać posiekaną natkę pietruszki. Nasz farsz jest gotowy.