w ,

Ciasto na pierogi, które zrobisz w kilka minut

ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi ma swoje zasady, których należy się trzymać. Nie chodzi jedynie o wyrabianie masy, ale dobór i proporcje składników. W przepisach poza wodą, mąką i jajkiem widzimy dodatek tłuszczu, najczęściej oleju. Czy to najlepszy wybór?

Sponsorowane

Najbardziej podstawowa wersja ciasta na pierogi to mąka, woda i soli. Później zaczynają się dodatki w stylu jajka, maślanki czy odrobiny tłuszczu. Zamiast oleju, wykorzystajmy dobrej jakości masło!

Jakie powinno być ciasto na pierogi?

ciasto na pierogi/ fot. canva

Ciasto na pierogi musi być cienkie i sprężyste, tak by w gotowaniu nie zaczęło się rozpadać. Nie ma nic gorszego od grubego i twardego ciasta z małą ilością farszu. Tłuszcz sprawi, że ten problem odejdzie w zapomnienie, a ciasto będzie wyjątkowo cienkie i sprężyste. Będzie z niego łatwo robić pierogi, gdyż łatwo się sklei, a przy tym nie stwardnieje w trakcie gotowania.

Jak zrobić ciasto w kilka minut?

Sponsorowane

Zacznijmy od proporcji. Przyjmujemy, że na 1 kg mąki pszennej musimy przygotować 100-120 g masła. Musi być w temperaturze pokojowej i być dość miękkie by dobrze się łączyło z resztą składników. Do tego dorzucamy szczyptę soli, trzy żółtka i dwie szklanki bardzo ciepłej (przegotowanej) wody. Wszystkie składniki zagniatamy na stolnicy lub używamy miksera z hakiem. Powinno nam to zająć tylko kilka minut. Taką masę nakrywamy ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto jest gotowe do dalszej obróbki.

Zobacz również:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy