w

Domowy smalczyk z dodatkiem mleka, które odmienia smarowidło

Domowy smalczyk
kabVisio, Getty Images

Jako dziecko uwielbiałam pewne kanapki, które robił moje dziadek. Świeże pieczywo, domowy smalczyk, trochę soli i cebula — te kilka składników tworzyło najlepsze danie, jakie w tamtej chwili mogłam sobie wymarzyć! Teraz sama staram się odtworzyć ten wyjątkowy smak, a z pomocą przyszły mi notatki dziadka, które po nim zostały. Po kilku próbach smalczyk wyszedł idealnie!

Smalec powinien mieć kilka cech, dzięki temu lepiej smakuje oraz jest przyjemniejszy dla oka. Po pierwsze musisz zadbać, by był jasny, żółty kolor nie wygląda zbyt apetycznie. Kolejna sprawa to aksamitna konsystencja i brak twardych grudek. Takie smarowidło o wiele lepiej smakuje, a jego wygląd i zapach przyciąga fanów tego produktu.

Poniżej znajdziesz lekko zmodyfikowany przepis mojego dziadka. Mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że domowy smalczyk nie równa się temu ze sklepu. Przepis nie jest trudny, więc warto po niego sięgnąć w wolnej chwili i przygotować smarowidło do kanapek!

Smalec z mlekiem

Świeże pieczywo z dodatkiem smalczyku i ogórka kiszonego brzmi jak genialna przekąska na wieczór, tym razem zamiast chipsów do filmu, zjedz pyszne kanapeczki!
Sponsorowane
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 1 słoik

Sponsorowane

Sposób przygotowania

  • Słoninę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, smażymy na małym ogniu, aż tłuszcz się całkowicie roztopi.
  • Z roztopionego tłuszczu wyłów skwarki, a garnek ściągnij z ognia. Cebulkę drobno siekamy i szklimy na oleju, a następnie dorzucamy do roztopionego smalcu.
  • Jabłko ścieramy na gładki mus, a następnie wrzucamy to do garnka z tłuszczem. Dolewamy 2 łyżki mleka i mieszamy. Doprawiamy smalec solą, pieprzem i majerankiem. Ponownie mieszamy i przelewamy całość do słoiczka, a następnie pozostawiamy na kilka godzin, by odpowiednio zastygł.

Wartości odżywcze

Smalec z mlekiem
Na porcję przypada:
Kalorie
1524.2
Tłuszcze
 
140.1
g
216
%
Węglowodany
 
16.8
g
6
%
Błonnik
 
2.3
g
10
%
Białka
 
46.5
g
93
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)
Sponsorowane

Sekretnym składnikiem smalczyku jest dodatek niewielkiej ilości mleka. Tłuszcz, który jest w nim zawarty, genialnie łączy się ze smalcem i nadaje kremowej konsystencji. Dodatkowo rozjaśnia smalczyk, dzięki czemu ja piękny mleczny kolor.

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • kabVisio, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli