w

Domowy likier jajeczny. Idealnie sprawdzi się na święta!

Domowy likier jajeczny

Święta to ten czas, gdy rodzina zasiada przy stole i spędza miłe chwile w towarzystwie rozmów i dobrego jedzenia. Z drugiej strony to właśnie wtedy popijamy alkohol, a jednym z nich są domowe nalewki i likiery. Słodki alkohol przydaje się do nasączania biszkoptów i samodzielnego spożywania. Możesz go kupić lub przygotować samodzielnie w domu.

Jajeczny likier na święta

Święta kojarzą się z korzennymi przyprawami i rozgrzewającą herbatą. Co jak co, ale domowy jajeczny likier będzie zawierał obie te cechy. Dzięki zawartemu w sobie alkoholowi potrafi dobrze rozgrzać nawet w najzimniejszy wieczór. Będzie się on różnił od ajerkoniaku ze sklepu, jednak naszym zdaniem domowy likier jajeczny wypada znacznie lepiej od tamtego.

Jajeczny likier

Likier jest bardzo popularny za granicą, sprzedaje się go na jarmarkach bożonarodzeniowych. Największą sławę zyskał w USA, Australii i Niemczech.
Czas całkowity 30 min.
Czas przygotowywania 30 min.

Składniki

na 2 butelka

Sposób przygotowania

  • Do miski wlej żółtka i dodaj cukier, a następnie miksuj do uzyskania puszystej masy.
  • W garnku podgrzewamy mleko z laską wanilii, ma być ciepłe, ale nie wrzące. Ściągnij mleko z ognia i powoli łyżka po łyżce dolewaj do żółtek. Cały czas mieszamy by jajka się nie zwarzyły.
  • Kiedy połączysz składniki, przelej je do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieją. Wyłącz ogień i dolej rum, wymieszaj całość. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i połącz z jajkami. Całość wymieszaj, aż konsystencja będzie kremowa.
Domowy likier jajeczny
Zobacz
Ocena:
(głosy: 3 )

Zobacz również:

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli