Spis treści
Święta to ten czas, gdy rodzina zasiada przy stole i spędza miłe chwile w towarzystwie rozmów i dobrego jedzenia. Z drugiej strony to właśnie wtedy popijamy alkohol, a jednym z nich są domowe nalewki i likiery. Słodki alkohol przydaje się do nasączania biszkoptów i samodzielnego spożywania. Możesz go kupić lub przygotować samodzielnie w domu.
Jajeczny likier na święta
Święta kojarzą się z korzennymi przyprawami i rozgrzewającą herbatą. Co jak co, ale domowy jajeczny likier będzie zawierał obie te cechy. Dzięki zawartemu w sobie alkoholowi potrafi dobrze rozgrzać nawet w najzimniejszy wieczór. Będzie się on różnił od ajerkoniaku ze sklepu, jednak naszym zdaniem domowy likier jajeczny wypada znacznie lepiej od tamtego.
Jajeczny likier
Składniki
na 2 butelka
- 4 żółtko
- 250 ml rum
- 300 ml śmietana 30%
- 1 l mleko
- 1 wanilia laska
- 2 łyżka cukier puder
- 150 g cukier
- 1 szczypta gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
- Do miski wlej żółtka i dodaj cukier, a następnie miksuj do uzyskania puszystej masy.
- W garnku podgrzewamy mleko z laską wanilii, ma być ciepłe, ale nie wrzące. Ściągnij mleko z ognia i powoli łyżka po łyżce dolewaj do żółtek. Cały czas mieszamy by jajka się nie zwarzyły.
- Kiedy połączysz składniki, przelej je do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, aż zgęstnieją. Wyłącz ogień i dolej rum, wymieszaj całość. W osobnym naczyniu ubij śmietankę i połącz z jajkami. Całość wymieszaj, aż konsystencja będzie kremowa.
Zobacz również: