Spis treści
Domowa nutella jest znacznie zdrowsza od sklepowego kremu, który tak kochają dzieci. Krem czekoladowy da się łatwo przyrządzić z dostępnych składników, jego koszt będzie porównywalny do tego ze sklepu. Sprawdź przepis poniżej!
W sieci można znaleźć przepisy na nutelle z awokado lub daktyli. O ile ta druga opcja jest całkiem smaczna, tak z pierwszą może być mały problem. Zmielone awokado z dodatkiem kakao jest smaczne, ale daleko mu do sklepowego kremu orzechowego, który tak każdy uwielbia. Takim kremem zajadają się osoby dbające o linie lub sportowcy, którzy dostarczają dużej ilości zdrowych tłuszczy do organizmu.
Domowa nutella jest pozbawiona stabilizatorów, konserwantów i oleju palmowego. To znacznie zdrowsza opcja, choć lepiej z nią nie przesadzać!
Domowa Nutella
Sposób przygotowania
- Wyłupane orzechy wstawiamy na patelnię i podprażamy przez 10 minut, a następnie wykładamy na ścierkę i pocieramy, by gorzkie łupki odpadły.
- Do garnka wlewamy mleko i porzucamy połamaną czekoladę. Wszystko mieszamy, aż ta się rozpuści. Odstawiamy czekoladową masę do przestudzenia.
- Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i ustawiamy wysoką moc, by całość się porządnie zmieliła.
- Domowa nutella może być przechowywana w lodówce do 2 tygodni.
Składniki
na słoik
- 250 g orzechy laskowe
- 1 szklanka mleko
- 1 tabliczka czekolada
- 50 g kakao
- 30 g olej kokosowy
- 2 łyżka miód
Wartości odżywcze
Zobacz również:
Jeden komentarz