w

Domowa nutella. Bez dodatku awokado czy daktyli!

Domowa nutella
Jiri Hera

Domowa nutella jest znacznie zdrowsza od sklepowego kremu, który tak kochają dzieci. Krem czekoladowy da się łatwo przyrządzić z dostępnych składników, jego koszt będzie porównywalny do tego ze sklepu. Sprawdź przepis poniżej!

W sieci można znaleźć przepisy na nutelle z awokado lub daktyli. O ile ta druga opcja jest całkiem smaczna, tak z pierwszą może być mały problem. Zmielone awokado z dodatkiem kakao jest smaczne, ale daleko mu do sklepowego kremu orzechowego, który tak każdy uwielbia. Takim kremem zajadają się osoby dbające o linie lub sportowcy, którzy dostarczają dużej ilości zdrowych tłuszczy do organizmu.

Domowa nutella jest pozbawiona stabilizatorów, konserwantów i oleju palmowego. To znacznie zdrowsza opcja, choć lepiej z nią nie przesadzać!

Domowa Nutella

Do przygotowania nutelli z tego przepisu potrzebujesz dobrego blendera, który da radę zmielić orzechy. Są one podstawa udanego przepisu!
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 25 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Domowa nutella
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • Wyłupane orzechy wstawiamy na patelnię i podprażamy przez 10 minut, a następnie wykładamy na ścierkę i pocieramy, by gorzkie łupki odpadły.
  • Do garnka wlewamy mleko i porzucamy połamaną czekoladę. Wszystko mieszamy, aż ta się rozpuści. Odstawiamy czekoladową masę do przestudzenia.
  • Do kielicha blendera wrzucamy wszystkie składniki i ustawiamy wysoką moc, by całość się porządnie zmieliła.
  • Domowa nutella może być przechowywana w lodówce do 2 tygodni.

Składniki

na 1 słoik

Zobacz
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Zobacz również:

  • Miniatura:
  • Jiri Hera

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli