w

Napój dla zmarzlucha. Kremowe piwo ze świata Harrego Pottera

kremowe piwo

Kiedy wracasz z zewnątrz, marzysz tylko o rozgrzaniu się i cudownej gorącej herbacie. Okazuje się, że istnieje pewien niepozorny napój, który zrobi to o wiele lepiej niż herbata.

Jeśli oglądałaś Harrego Pottera pewnie pamiętasz jak dzieciaki zawsze zamawiały kremowe piwo. Oczywiście nie mówimy tutaj o alkoholu, a specjalnym napoju, który genialnie rozgrzewa i cudownie smakuje. Bohaterowie filmu mogli je kupić jedynie we wiosce Hogsmeade. Niedostępność produktu sprawiała, że każdy łyk napoju był na wagę złota.

Na szczęście technologia poszła tak do przodu, że nie musimy koniecznie jechać do świata Harrego Pottera, by napić się kremowego piwa. Przepis jest bardzo prosty i z łatwością jesteś w stanie przyrządzić go w domu. Sekretnym składnikiem, który daje karmelowy smak, są cukierki karmelowe i syrop klonowy.

Tiktokerka z konta @zyciowiamatorzy nagrała specjalny filmik z wykonaniem przepisu na kremowe piwo. Zerknij jak się za to zabrać!

kremowe piwo/ video: tiktok @zyciowiamatorzy

Podrzucamy przepis poniżej!

Kremowe piwo ze świata Harrego Pottera

Kremowe piwo nie ma nic wspólnego ze znanym nam alkoholem, ale na pierwszy rzut oka można sie pomylić ze względu na wygląd.
[the_ad_placement id=”content_recipe_1″]
Czas całkowity 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
kremowe piwo
[the_ad_placement id=”content_recipe_2″]

Sposób przygotowania

  • W garnku rozpuść masło i cukierki karmelowe. Mieszaj, aż się rozpuszczą i uważaj, by nie przypalić cukierków.
  • Dodaj cukier i syrop klonowy, mieszaj do połączenia składników.
  • Dolej maślankę i mieszaj, aż całość się połączy i ogrzeje.
  • Napój wlej do kubka i udekoruj bitą śmietaną.

Składniki

na 2 porcje

Wartości odżywcze

Kremowe piwo ze świata Harrego Pottera
Na porcję przypada:
Kalorie
1095.4
Tłuszcze
 
30
g
46
%
Węglowodany
 
191.3
g
64
%
Białka
 
23.3
g
47
%
* wskaźniki procentowe określają dzienną porcję makrosładników dla diety 2000 kcal.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )
[the_ad_placement id=”content_recipe_3″]

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli