Spis treści
Do niedawna nie wyobrażałam sobie bezy bez użycia jajek, przecież to jej główny składnik! Okazuje się, że natura obdarzyła ludzi całą gamą produktów, które mogą zamiennie ze sobą występować. Zamiennik jajka w bezie nie nada się do jajecznicy, ale w deserze nie rozpoznasz różnicy.
Jajka to spoiwo wielu dań i deserów. Zawierają mnóstwo składników odżywczych, ale bywają takie sytuacje, gdy np. jesteśmy uczuleni i nie powinniśmy ich używać. Jak poradzić sobie w takiej sytuacji? Trzeba znaleźć alternatywę.

Pamiętajmy że zamiennik nie jest uniwersalny, do różnych dań pasują różne produkty. Ania Starmach podrzuca listę zamienników. Dzięki niej poznasz substytuty jajek, a ich nagły brak nie będzie już nigdy problemem.
Beza bez jajka
Beza jest puszysta i krucha dzięki spienionym białkom z cukrem. Gdy nie ma jajek w domu, mamy wrażenie, że już nic nie da się zrobić. A co jeśli powiemy, że wystarczy mieć trochę aquafaby. Tak, ta nazwa brzmi przerażająco, ale spokojnie, to jedynie płyn który zostaje po odsączeniu ciecierzycy. Zamiast wylewać, zrób z niego bezę. Aquafaba zawiera dużo białka i bez problemu się ubija. Jednemu białku odpowiadają 2 łyżki zalewy z ciecierzycy.

Jajecznica
Czy da się ominąć jajka w jajecznicy? Już z pewnością powiedziałaś „NIE”, jednak to błędna odpowiedź. Jajka mogą zostać zastąpione przez tofu. Z dodatkiem płatków drożdżowych jesteś w stanie wyczarować tofucznicę, czyli doskonały zamiennik jajecznego dania.

Czym zastąpić jajka w ciastach?
Muffiny i placuszki nie zawsze potrzebują jajka, ale element „sklejający” składniki już tak. Tutaj Ania Starmach wykorzystuje bardzo dojrzałego banana, puree z dyni czy namoczone nasiona chia.
W przypadku biszkoptu czy ciasta Brownie Anna Starmach zastępuje jajka namoczonym siemieniem lnianym. 1 jajko to odpowiednik 1 łyżki siemienia lnianego wymieszanego z 3-4 łyżkami wody. Czasami jednak również sięga po mus jabłkowy lub dyniowy.

2 komentarzy