w

Biszkopt miodowy nie wymaga nasączenia. Niezawodny przepis

biszkopt miodowy
Ira Taskova

Szukasz przepisu na biszkopt, który uda się za każdym razem? Zrób biszkopt miodowy, a na pewno nie pożałujesz. Wychodzi po prostu obłędny!

Chyba zgodzisz się ze mną, że w świecie wypieków bazą wielu przepisów jest biszkopt. I choć z pozoru wydaje się, że jego przygotowanie nie jest skomplikowane, bardzo łatwo o wpadkę. Co może nas spotkać? Otóż biszkopt może opaść, może wyjść mega zbity lub będzie się tak kruszył, że jego pokrojenie na mniejsze części będzie nie lada wyzwaniem. Wiem też, że dla wielu osób, samo nasączanie upieczonego biszkoptu, to już problematyczna kwestia, dlatego przychodzę z pomocą.

Dlaczego warto postawić na biszkopt miodowy?

Mam sprawdzony i niezawodny przepis, który pozwoli przygotować Ci idealny biszkopt za każdym razem. Oczywiście cała procedura nie jest trudna, a wszystkie potrzebne składniki na pewno masz w kuchni. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś zrobić puszyste ciacho.

Zanim przejdziemy do kolejnych atutów dzisiejszego przepisu, warto dodać, że przepis ten jest inspiracją japońskiego deseru. Zazwyczaj jest on spożywany wraz zieloną herbatą.

Na jakie korzyści możesz liczyć, decydując się na upieczenie bohatera dzisiejszego artykułu? Otóż biszkopt z dodatkiem miodu jest idealnie wilgotny, a jednocześnie ma zwartą konsystencję. Nie musisz więc martwić się o dodatkowe nasączanie swojego wypieku. Jest to zupełnie zbędne. A co za tym idzie, zaoszczędzisz sobie dodatkowej pracy.

Coś mi mówi, że chyba nie muszę dodawać nic więcej, aby przekonać się do wypróbowania dzisiejszego przepisu. Przechodzimy więc do sedna!

Biszkopt miodowy

Ten biszkopt uda się za każdym razem. Co więcej, jego struktura jest po prostu genialna!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 30 min.
Pieczenie: 40 min.

Składniki

na 1 sztuka

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem standardowo zaczynamy od przesiania mąki przez sitko, aby dodatkowo napowietrzyć nasze ciasto. Następnie łączymy ją z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczeniem.
  • Do ciepłego mleka dodajemy miód, po czym mieszamy do rozpuszczenia.
  • Następnie oddzielamy białka od żółtek.
  • Żółtka łączymy stopniowo z 70 g cukru i przy pomocy miksera tworzymy puszystą masę w jasnym kolorze.
  • Po wyczerpaniu składników i otrzymaniu zadawalającego efektu, zaczynamy stopniowo dodawać mieszankę mleka i miodu. Na koniec dodajemy miks mąki z proszkiem do pieczenia.
  • To jednak nie koniec naszej pracy. W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy już zacznie tworzyć się fajna struktura, zaczynamy dodawać stopniowo 70 g cukru.
  • Powstałą mieszankę zaczynamy łączyć z miksem na bazie żółtek. Należy jednak pamiętać, żeby robić to powoli i ostrożnie, aby nie uszkodzić struktury ubitych białek.
  • Po wymieszaniu, przekładamy powstały miks do formy do pieczenia.
  • Ciasto pieczemy przez 40 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
  • Smacznego!
biszkopt miodowy
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Oczywiście nie wyjmuj biszkopta z piekarnika od razu po upieczeniu. Daj mu odpocząć i przyzwyczaić się do zmiany temperatury stopniowo. Dlaczego to takie ważne? Otóż dzięki temu trikowi masz pewność, że biszkopt po upieczeniu nie opadnie.

  • Miniatura:
  • Ira Taskova

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani