w ,

Wysoki biszkopt w zasięgu ręki. Rzuć nim, a nie opadnie

wysoki biszkopt
vinicef, Getty Images

Co zrobić, aby wysoki biszkopt nie opadł po upieczeniu? Niezawodny trik Babci z rzucaniem ciasta z pewnością się przyda.

Na pewno zgodzisz się ze mną, że kluczem do udanych wypieków w wielu przypadkach jest biszkopt. Tak naprawdę to fundament niejednego przepisu na słodki deser. Dlatego też warto wiedzieć, co dokładnie zrobić, aby wyszedł idealny za każdym razem.

Na naszej stronie znajdziesz kilka sprawdzonych przepisów na pyszny biszkopt. Dziś jednak chciałabym skupić się na czymś innym. Na genialnej sztuczce, którą podzieliła się ze mną moja babcia Zosia. Dzięki niej dobrze wyrośnięty i puszysty jak chmurka biszkopt, nigdy nie opadnie. Aby temu zaradzić, musisz zrobić tak naprawdę jedną rzecz.

Rzuć formą z upieczonym ciastem, a wysoki biszkopt nigdy nie opadnie

Jak się okazuje, w przypadku idealnego biszkoptu, nie wystarczy jedynie dobrać idealnie składniki i ustawić dobrą temperaturę pieczenia. Nawet jeśli wszystko zrobimy perfekcyjnie, przez nieodpowiednie zaopiekowanie się ciastem po wizycie w piekarniku, możemy ponieść druzgocącą klęskę.

Na szczęście z pomocą przychodzi niezastąpiona babcia Zosia, która doskonale wie, jak przygotować idealny biszkopt pod każdy kątem. Moja babcia po upieczeniu domowego ciasta, bierze ciepłą formę w ręce (oczywiście używa przy tym rękawic kuchennych) i rzuca formą z ciastem o podłogę lub stół z wysokości ok. 40 cm. Po co to robi?

Otóż dzięki temu zabiegowi pozbywamy się błyskawicznie nadmiaru pary wodnej. A to właśnie ona mogłoby spowodować, że domowy wypiek zrobi się wilgotny. Co w końcu doprowadziłoby do jego opadnięcia. I fiasko cukiernicze gotowe.

Dlatego też warto znaleźć kilka minut i tuż po upieczeniu wyjąć biszkopt z piekarnika i rzucić nim. Po tym zabiegu ciasto wkładamy z powrotem do piekarnika i uchylamy lekko drzwiczki urządzenia. Dzięki czemu ciasto będzie stygło powoli i równomiernie. A to również wpłynie korzystnie na jego strukturę.

  • Miniatura:
  • vinicef, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani