Spis treści
Zostało Ci trochę ziemniaków z obiadu? Są nieco zbite i ciężko ci wymyślić sposób na to, by znowu zyskały dobrą konsystencję i smak. Może spróbujesz je przerobić na sycącą zapiekankę? Brzmi to dość kontrowersyjnie, ale zapewniamy, że danie jest smaczne i praktycznie nic nie kosztuje!
Zapiekanka z ziemniakami i mięsem mielonym jest genialnym pomysłem na obiad za kilka złotych.
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki
na porcji
- 500 g ziemniaki
- 300 g mięso mielone
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnek
- 300 g sos pomidorowy
- 100 g ser żółty
- 1 łyżeczka papryka słodka mielona
- 1 łyżeczka rozmaryn
- sól
- pieprz
- 5 łyżka mleko (lub napoju roślinnego)
Sposób przygotowania
- Cebulkę obieramy, siekamy i podsmażamy na tłuszczu. Pod koniec dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy przez minutę. Ugotowane ziemniaki ubijamy z cebulą i czosnkiem. Dodajemy mleko, pieprz, sól i przyprawy.
- Mięso mielone wrzucamy do miski, dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz. Całość podsmażamy na patelni, a następnie dodajemy przecier pomidorowy. Dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
- Mięso przelewamy do naczynia żaroodpornego, a na wierzch wykładamy ziemniaki z dodatkami. Całość posypujemy tartym serem żółtym.
- Pieczemy przez 20 minut w 200*C.