Spis treści
W tym roku na Wielkanoc będzie królowało twoje ciasto z dodatkiem wiśni i kremu śmietankowego. Jest takie pyszne, że nawet teściowa nie będzie się miała do czego przyczepić. Ciasto jest wzorowane na deser „Fale Dunaju”, więc jeśli jesteś jego fanką, z pewnością będzie Ci smakować.
Przynajmniej dwa razy do roku mamy dylemat dotyczący wypieków na święta. Klasyki zaczynają się nudzić, a skomplikowane ciasta z 10 warstw bywają zbyt kłopotliwe w przygotowaniu, a dodatkowo blaszka ciasta kosztuje tyle, co obiad na trzy dni. W takich momentach trzeba przeszukać internet i znaleźć coś, co będzie zarówno pyszne jak i nieoklepane. Ciemny biszkopt przełożony jasną masą i drylowanymi wiśniami sprawdzi się idealnie!
W przepisie można wykorzystać dwa rodzaje wiśni — mrożone lub te ze słoika. Jeśli wybierzesz pierwszą opcję, ciasto będzie miało genialny kontrast między słodką masą a kwaśnymi dodatkami. Drylowane wiśnie ze słoika są słodsze, ale by trochę przełamać ich smak, możesz zrobić im kąpiel w alkoholu, przez co zyskają nieco ostrego posmaku.
Ciasto czekoladowe z wiśniami
Składniki
na 12 porcje
- Biszkopt czekoladowy
- 120 g mąka pszenna
- 40 g kakao (ciemne niesłodzone)
- ½ łyżeczka proszek do pieczenia
- 5 jajko
- 170 g cukier
- 1 łyżeczka cukier wanilinowy
- 50 ml olej
- masa śmietankowa
- 500 ml śmietana 36%
- 2 opakowanie budyń śmietankowy
- 2 szklanka mleko
- 4 łyżka cukier
- Dodatki
- 1 opakowanie wiśnie mrożone
- 1 tabliczka czekolada ciemna
Sposób przygotowania
- Zacznij od wyciągnięcia wiśni z zamrażarki. W międzyczasie zrób budyń śmietankowy z dodatkiem cukru. Zależy nam, by budyń był dosyć gęsty. Odstaw budyń do całkowitego przestudzenia.
- Gdy składniki nabierają odpowiedniej temperatury, zabierz się za przygotowanie biszkoptu. Białka ubij na sztywno, dodaj partiami cukier i cukier wanilinowy. Dorzucaj po jednym żółtku i dolewaj olej cienkim strumieniem, cały czas ubijając jajka. Zmieszaj mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, a następnie przesiej do masy jajecznej.
- Ciasto wylej na natłuszczoną blachę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 45 minut, aż do suchego patyczka.
- Po upieczeniu studzimy biszkopt na kratce i bierzemy się za przygotowanie kremu.
- W misce ląduje schłodzona śmietanka kremówka, którą ubijamy na sztywno, a następnie dodajemy partiami zimny budyń. Najlepiej robić to małymi kawałkami, by nie doszło do powstawania grudek. Sprawdzamy, czy masa jest wystarczająco słodka, jeśli nie, dosypujemy cukru.
- Biszkopta przekrawamy na dwie części, skrapiamy mlekiem z cukrem i wykładamy połowę białej masy. Posypujemy całość obficie wiśniami (zostawiamy kilka do dekoracji) i nakrywamy górnym blatem biszkoptu. Smarujemy biszkopt pozostałą masą i posypujemy pokruszoną czekoladą. Układamy kilka wiśni na wierzchu i wstawiamy ciasto do lodówki na 6 godzin, by masa odpowiednio stężała.
Ciasto na Wielkanoc, którego nie da się odmówić
To ciasto zabłyśnie na tegorocznych świętach, a ty będziesz mieć satysfakcję z tego, że twój tort rozchodzi się w mgnieniu oka.
A ty już zaplanowałaś, co upieczesz? Stawiasz w tym roku na klasykę czy wręcz przeciwnie będziesz eksperymentować? Daj znać w komentarzu.