Spis treści
Chodzi za Tobą coś słodkiego? Zrób ciasto jogurtowe z brzoskwiniami, które znika z talerzy w mgnieniu oka. Takie jest dobre!
Weekend to dla mnie prawdziwe święto. Uwielbiam piec, a że w tygodniu trudno o wolną chwilę, nowe przepisy realizuje właśnie w sobotę lub niedzielę. I ostatnio przygotowałam prawdziwą perełkę cukierniczą, dlatego od razu śpieszę z przepisem, abyś Ty również mogła ją wypróbować.
Przepis na pyszne domowe ciasto mam od dobrej znajomej Kasi, która uwielbia słodkie wypieki równie mocno jak ja. Jeśli też należysz do naszego teamu, ten artykuł powstał właśnie z myślą o Tobie. Zaczynamy!
Genialne ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Dzisiejsze ciacho nie dość, że świetnie smakuje, to jeszcze genialnie się prezentuje. Dlatego też to idealny pomysł na deser po niedzielnym obiedzie z teściami. Pyszny wypiek na bazie jogurtu w połączeniu z soczystymi brzoskwiniami tworzy niezapomniany duet smakowy. Nie łatwo o nim zapomnieć!
Warto również dodać, że cały przepis opiera się na podstawowych składnikach. Nie czekają Cię zatem poszukiwania skomplikowanych składników, bez których ciasto po prostu nie wyjdzie. Co więcej, proces przygotowania też jest dziecinnie prosty. Poradzi z nim sobie nawet największy laik kulinarny, który w kuchni stawia dopiero swoje pierwsze kroki. Chyba nie muszę dłużej Cię przekonywać?
Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami
Składniki
na 12 porcji
- 400 ml jogurt naturalny
- 5 szt. jajko
- 500 g mąka tortowa
- 1,5 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 szkl. olej
- 1 szkl. cukier
- 1 puszka brzoskwinie
Sposób przygotowania
- Pamiętaj, aby wcześniej wyjąć jajka i jogurt z lodówki. Wszystkie produkty muszą mieć temperaturę pokojową.
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przesiania mąki tortowej, aby dodatkowo ją napowietrzyć. Następnie łączymy z proszkiem do pieczenia.
- W osobnej misce ubijamy jajka, co jakiś czas dodając małą porcję cukru.
- Kiedy wyczerpiemy oba składniki, zaczynamy dodawać stopniowo jogurt naturalny oraz olej.
- Na koniec zaczynamy dodawać na raty mąkę.
- Powstałą w ten sposób mieszankę przekładamy do formy.
- Następnie na wierzchu układamy kawałki brzoskwiń - wybrzuszeniem do góry.
- Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście gotowe ciasto możesz dodatkowo udekorować polewą czekoladową, cukrem pudrem lub lukrem domowej roboty. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada!
Jeden komentarz