w ,

Mleczne bułeczki lekkie niczym chmurka

Maślane bułki

Domowe bułeczki z chrupką skórką i mięciutkim wnętrzem prosto z twojego piekarnika. Będą idealne na śniadanie lub kolację, do tego konfitura oraz świeże owoce i perfekcyjny posiłek gotowy!
Bułeczki mleczne wykonasz z kilku składników znalezionych w kuchennych szafkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe pieczywo bez sztucznych spulchniaczy i zbędnych dodatków. Pieczenie zaczynamy od przygotowania zaczynu, który jest gwarancją odpowiedniej tekstury bułek
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 20 min.

Składniki

na 6 bułek

Sposób przygotowania

  • Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Na środku wykonaj dołek, dodaj drożdże, cukier i pół szklanki letniego mleka. Wymieszaj całość i pozostaw pod nakryciem 20 minut. Po tym czasie drożdże powinny lekko wyróść, jeśli tak się stało, dodaj resztę mleka i wyrób ciasto. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę.
  • Po godzinie ciasto powinno być wyrośnięte. Podziel je na 16 części i uformuj podłużne bułeczki na blaszce do pieczenia. Ponownie odstaw całość na 30 minut do wyrośnięcia.
  • Nastaw piekarnik na 200*C góra-dół. Na dno wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz bułeczki 20-25 minut. Przed wstawieniem bułek do piekarnika możesz je lekko ponacinać.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Jeden komentarz

        Autor: Ola Zając

        Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
        Napisz do Oli