Spis treści
Maślane bułki
Domowe bułeczki z chrupką skórką i mięciutkim wnętrzem prosto z twojego piekarnika. Będą idealne na śniadanie lub kolację, do tego konfitura oraz świeże owoce i perfekcyjny posiłek gotowy!Bułeczki mleczne wykonasz z kilku składników znalezionych w kuchennych szafkach. Koniecznie wypróbuj ten przepis na domowe pieczywo bez sztucznych spulchniaczy i zbędnych dodatków. Pieczenie zaczynamy od przygotowania zaczynu, który jest gwarancją odpowiedniej tekstury bułek
Czas całkowity 2 godz. 20 min.
Czas przygotowywania 2 godz.
Czas gotowania 20 min.
Składniki
na 6 bułek
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do miski, dodaj sól i wymieszaj. Na środku wykonaj dołek, dodaj drożdże, cukier i pół szklanki letniego mleka. Wymieszaj całość i pozostaw pod nakryciem 20 minut. Po tym czasie drożdże powinny lekko wyróść, jeśli tak się stało, dodaj resztę mleka i wyrób ciasto. Ciasto pozostaw pod przykryciem na godzinę.
- Po godzinie ciasto powinno być wyrośnięte. Podziel je na 16 części i uformuj podłużne bułeczki na blaszce do pieczenia. Ponownie odstaw całość na 30 minut do wyrośnięcia.
- Nastaw piekarnik na 200*C góra-dół. Na dno wstaw naczynie żaroodporne z wodą. Piecz bułeczki 20-25 minut. Przed wstawieniem bułek do piekarnika możesz je lekko ponacinać.
Zobacz
Jeden komentarz