Spis treści
Znasz przepis na ciasto z rabarbarem? Jeśli nie, przychodzimy z pomocą. Z nami domowy wypiek uda się za każdym razem.
Jeśli śledzisz moje artykuły od dłuższego czasu, to z pewnością wiesz, że uwielbiam domowe wypieki. Zwłaszcza te, które robiła moja babcia Zosia. Receptury tego typu to nie tylko źródło sprawdzonych inspiracji, ale i powrót do szczęśliwego dzieciństwa.
Z drugiej strony uwielbiam też eksperymentować w kuchni i wykorzystywać w 100% sezonowość uprawianych warzyw i owoców. Wiosną w mojej kuchni królują nowalijki, w maju nie może zabraknąć u mnie szparagów, zaś jesienią dyni. Też tak masz?
Kiedy zaczyna się sezon na rabarbar?
Późna Wiosna, a mianowicie końcówka kwietnia i początek maja, to też świetny czas na wykorzystanie w swojej kuchni rabarbaru. Z racji, że sezon na to warzywo trwa krótko, bo tylko do połowy czerwca, to najlepszy moment, aby przygotować genialne przepisy z rabarbarem w roli głównej.
I oczywiście, można wymienić tu całą masę genialnych receptur, począwszy od fenomenalnej tarty na słodko, kończąc na jedynym w swoim rodzaju kompocie. Dziś jednak chciałabym podzielić się z Tobą przepisem na niezawodne ciasto z rabarbarem. Zrobisz je w szybki i prosty sposób, a jego smak… to prawdziwa poezja!
Ciasto z rabarbarem babci Zosi
Składniki
na 12 porcji
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania rabarbaru. W tym celu dokładnie myjemy warzywa, suszymy je i odcinamy liście.
- Następnie tniemy łodygi rabarbaru na małe kawałki, po czym odstawiamy je na bok i przechodzimy do przygotowania ciasta.
- W tym celu łączymy ze sobą jajka oraz cukier. Kiedy uzyskamy efekt jasnej i puszystej mieszanki, zaczynamy dodawać stopniowo pozostałe składniki.
- Jako pierwszy produkt dodaj olej. Następnie na raty zacznij wsypywać do mieszanki mąkę z wcześniej wymieszanym proszkiem do pieczenia.
- Powstały miks przekładamy do formy do pieczenia.
- W ciasto wkładamy kawałki rabarbaru i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.
- Smacznego!
Oczywiście moja Babcia przed podaniem wypieku, posypywała je grubo cukrem pudrem. Kiedy byłam mała, bardzo często pozwalała udekorować ciasto również mi. Pamiętam, że była to dla mnie największa frajda.
Koniecznie daj mi znać, czy znasz ten przepis? Jadałaś kiedykolwiek ciasto z rabarbarem? Jeśli tak, to czy dodawałaś do niego inne składniki?