Spis treści
Przepis na domowe drożdżówki z serem i malinami zrobi furorę w każdym domu. Są tak pyszne, że znikają w mgnieniu oka!
Kiedy przychodzi weekend, w moim domu zaczyna unosić się piękny zapach wypieków drożdżowych. Wsród nich nie może zabraknąć genialnych drożdżówek z dodatkiem sera i musem malinowym. To trio jest po prostu przepyszne. Zresztą za moment sama będziesz mogła się o tym przekonać!
Wystarczy, że przeczytasz ten artykuł do końca, zapoznasz się z całą instrukcją i zabierzesz się do pracy. Gwarantuję, że Twoi bliscy będą zachwyceni domowymi wypiekami. Kiedy ja je przygotowuję, to moje dzieci oraz mąż dosłownie nie mogą doczekać się chwili, kiedy zawołam ich na mały poczęstunek. Przepis na domowe drożdżówki sprawdził się również podczas wizyt przeróżnych gości. Za każdym razem dostawałam prośby z podaniem dokładnej receptury na genialne drożdżówki.
Warto również dodać, że drożdżówki z serem i malinami świetnie sprawdzą się zarówno w roli śniadania na słodko, genialnego deseru po niedzielnym obiedzie, czy w końcu jako drugie śniadanie dla maluchów do szkoły. Możesz zabrać je również ze sobą do pracy i zjeść podczas przerwy.
Domowe drożdżówki z serem i malinami
Składniki
na 16 porcji
Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąka tortowa
- 1/2 opakowania drożdże instant
- 200 g masło
- 60 ml mleko
- 4 szt. jajko
- 1/3 szkl. cukier
Mieszanka serowa:
- 1 opakowanie serek śmietankowy
- 1 szt. jajko
- 1/4 szkl. cukier
- kilka kropel ekstrakt waniliowy
Dodatki:
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania drożdżówek. W tym celu łączymy ze sobą drożdże, 60 ml ciepłego mleka i szczyptę cukru. Składniki dobrze mieszamy i odstawiamy na bok.
- Następnie przesiewamy mąkę do miski, aby nasze wypieki były jeszcze bardziej puszyste.
- Do mąki dodajemy wcześniej przygotowaną mieszankę, jajka oraz resztę cukru.
- Zaczynamy zagniatać składniki na ciasto. Co chwilę do powstałej mieszanki dodajemy kawałki miękkiego masła.
- Kiedy ciasto będzie już gotowe, odstawiamy je na chwilę.
- W międzyczasie przygotowujemy mieszankę serową. W tym celu połącz ze sobą ser, jajko, cukier oraz ekstrakt waniliowy.
- Z wyrośniętego ciasta formujemy małe kuleczki i układamy je na blaszce do pieczenia. W każdej bułeczce robimy wgłębienie, po czym umieszczamy w środku mieszankę serową.
- Tak przygotowane drożdżówki pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie możesz przygotować mus malinowy.
- Po upieczeniu posmaruj każdą drożdżówkę musem malinowym i zajadaj je ze smakiem.
Nie wiem jak Ty, ale ja od samego pisania na temat dzisiejszego przepisu robię się głodna. Dlatego też jeszcze dziś go wykorzystam. To będzie prawdziwa uczta dla podniebienia!
Oczywiście czekam na Twoją wiadomość, w której zdradzisz mi, jakie są Twoje ulubione dodatki do domowych drożdżówek. Często robisz je w swojej kuchni?