w

Ciasto z truskawkami i galaretką na zimno. Majówkowy deser

ciasto z truskawkami
ffolas, Getty Images

Sprawdzony przepis na kultowe ciasto z truskawkami już na Ciebie czeka. Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje!

Wielkimi krokami zbliża się maj, a wraz z nim na naszych stołach, aż do końca wakacji, będzie królował jeden deser. Ciasto z truskawkami, pysznym kremem i galaretką to prawdziwa klasyka, która co roku cieszy się ogromny zainteresowaniem. I w sumie nie ma się co dziwić, bo w tym genialnym deserze na zimno, można znaleźć wszystko. Puszysty biszkopt, soczyste truskawki, ulubioną galaretkę i puchowy krem. Czy to nie brzmi genialnie?

Na pewno nie jeden raz jadłaś genialne ciacho z truskawkami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wykorzystać nowy przepis. Pochodzi on prosto z zeszytu mojej cioci Halinki. Jest ona prawdziwą mistrzynią w robieniu pysznego deseru na zimno z truskawkami w roli głównej. Z jej recepturą zawsze odniesiesz sukces. Daję Ci na to moją 100% gwarancję.

Genialne ciacho z truskawkami, galaretką i kremem

Takiego trio nie można przegapić. Prawdziwa uczta dla podniebienia już na Ciebie czeka!
Czas całkowity 1 godz. 10 min.
Czas przygotowywania 40 min.
Pieczenie: 30 min.

Składniki

na 12 porcji

Biszkopt:

Masa:

Galaretka:

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania biszkopta.
  • W tym celu oddzielamy najpierw białka od żółtek.
  • Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
  • Kiedy już uzyskasz zadawalające efekty, zacznij dodawać stopniowo cukier.
  • Na koniec do mieszanki zacznij dodawać żółtka, ciągle miksując całą mieszankę.
  • To jednak nie koniec. Odłóż robot kuchenny i dodaj do powstałej mieszanki mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.
  • Po połączeniu składników, przelej ciasto do formy do pieczenia i piecz je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  • W międzyczasie przygotuj krem. Zacznij od rozpuszczenia galaretki we wrzątku.
  • Następnie połącz przy pomocy miksera śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.
  • Na koniec dodaj ostudzoną galaretkę. Zrobisz to w mgnieniu oka przy pomocy kuchennej trzepaczki.
  • Gotowy krem ułóż na upieczonym i ostudzonym biszkopcie.
  • Na wierzchu ułóż umyte truskawki bez zielonych szypułek.
  • Owoce zalej rozpuszczoną galaretką truskawkową.
  • Odstaw deser do lodówki do stężenia.
  • Smacznego!
ciasto z truskawkami
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

I to wszystko. Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego ciasta z owocami i galaretką, wcale nie musi być trudne. Efekt końcowy jest naprawdę powalający, dlatego nie zwlekaj i wypróbuj genialny przepis jak najszybciej.

Ciasto na zimno z truskawkami to idealny pomysł zarówno na niedzielny deser, jak i małe co nie co w środku zapracowanego tygodnia. Będzie pysznie, ciekawie i otrzeźwiająco. Po prostu palce lizać!

  • Miniatura:
  • ffolas, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani