Spis treści
Sprawdzony przepis na kultowe ciasto z truskawkami już na Ciebie czeka. Nie tylko świetnie smakuje, ale i genialnie się prezentuje!
Wielkimi krokami zbliża się maj, a wraz z nim na naszych stołach, aż do końca wakacji, będzie królował jeden deser. Ciasto z truskawkami, pysznym kremem i galaretką to prawdziwa klasyka, która co roku cieszy się ogromny zainteresowaniem. I w sumie nie ma się co dziwić, bo w tym genialnym deserze na zimno, można znaleźć wszystko. Puszysty biszkopt, soczyste truskawki, ulubioną galaretkę i puchowy krem. Czy to nie brzmi genialnie?
Na pewno nie jeden raz jadłaś genialne ciacho z truskawkami. Nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby jeszcze dziś wykorzystać nowy przepis. Pochodzi on prosto z zeszytu mojej cioci Halinki. Jest ona prawdziwą mistrzynią w robieniu pysznego deseru na zimno z truskawkami w roli głównej. Z jej recepturą zawsze odniesiesz sukces. Daję Ci na to moją 100% gwarancję.
Genialne ciacho z truskawkami, galaretką i kremem
Składniki
na 12 porcji
Biszkopt:
- 5 szt. jajko
- 1 szczypta sól
- 180 g mąka (tortowa)
- 160 g cukier
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
Masa:
- 500 ml śmietana 30%
- 4 łyżki cukier puder
- 300 g mascarpone
- 1 szt. galaretka (krystaliczna)
- 100 ml woda (wrzątek)
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpoczynamy od przygotowania biszkopta.
- W tym celu oddzielamy najpierw białka od żółtek.
- Następnie białka ubijamy na sztywną pianę wraz ze szczyptą soli.
- Kiedy już uzyskasz zadawalające efekty, zacznij dodawać stopniowo cukier.
- Na koniec do mieszanki zacznij dodawać żółtka, ciągle miksując całą mieszankę.
- To jednak nie koniec. Odłóż robot kuchenny i dodaj do powstałej mieszanki mąkę tortową oraz proszek do pieczenia.
- Po połączeniu składników, przelej ciasto do formy do pieczenia i piecz je przez 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
- W międzyczasie przygotuj krem. Zacznij od rozpuszczenia galaretki we wrzątku.
- Następnie połącz przy pomocy miksera śmietankę, mascarpone oraz cukier puder.
- Na koniec dodaj ostudzoną galaretkę. Zrobisz to w mgnieniu oka przy pomocy kuchennej trzepaczki.
- Gotowy krem ułóż na upieczonym i ostudzonym biszkopcie.
- Na wierzchu ułóż umyte truskawki bez zielonych szypułek.
- Owoce zalej rozpuszczoną galaretką truskawkową.
- Odstaw deser do lodówki do stężenia.
- Smacznego!
I to wszystko. Jak sama widzisz, przygotowanie pysznego ciasta z owocami i galaretką, wcale nie musi być trudne. Efekt końcowy jest naprawdę powalający, dlatego nie zwlekaj i wypróbuj genialny przepis jak najszybciej.
Ciasto na zimno z truskawkami to idealny pomysł zarówno na niedzielny deser, jak i małe co nie co w środku zapracowanego tygodnia. Będzie pysznie, ciekawie i otrzeźwiająco. Po prostu palce lizać!