Spis treści
Mogłoby się wydawać, że karkówka jest zarezerwowana wyłącznie na letnie miesiące, kiedy grillujemy ją w rodzinnym gronie. Okazuje się, że ten kawałek wieprzowiny nada się również do przygotowania w formie gulaszu czy kawałka mięsa do obiadu. Karkówka jest przepyszna, ale trzeba uważać w trakcie przyrządzania, by nie stała się twarda i żylasta.
Jak zrobić dobrą karkówkę?
Nieodpowiednio przygotowana karkówka może stać się twarda i żylasta. Wbrew pozorom nie jest o to trudno, gdyż wystarczy nieodpowiednia temperatura mięsa i nasz kotlet może stać się twardy. Chiński sposób na karkówkę pomoże nam osiągnąć pożądany efekt.
Istnieje pewien chiński sposób na karkówkę przyrządzenie idealnie delikatnego mięsa, jednak wymaga on nieco pracy i karkówki dobrej jakości.
Karkówka po chińsku
Składniki
na porcji
- 1 kg karkówka
- 2 szt cebula dymka
- smalec
- sól gruboziarnista
- pieprz
- bulion warzywny
- 2 łyżka musztarda
- 3 łyżka sos sojowy
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka kminek (mielony)
- 3 ziele angielskie
- 5 ogórek konserwowy
Sposób przygotowania
- Karkówkę pokrój na cienkie plasterki.
- Każdy plasterek doprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Cebulkę obieramy i kroimy w kostkę.
- Na patelni roztapiamy smalec i dorzucamy poszatkowaną cebulkę. Kiedy ta się zeszkli, delikatnie odsuwamy ją na rant patelni i kładziemy kotlety na patelni. Górę mięsa nakrywamy zesmażoną cebulką.
- Mięso smażymy z obu stron, aż będzie rumiane. Następnie dolewamy sos sojowy, musztardę i wywar warzywny, tak by zakryło całe mięso. Dorzucamy przyprawy, ustawiamy niski ogień i gotujemy pod przykryciem 40 minut. Po tym czasie dorzucamy poszatkowane ogórki i gotujemy przez kolejne 5 minut. Podajemy polane sosem z patelni.
- Mięso podajemy z ziemniakami i ulubioną surówką.