w

Botwinka z kiszonki ma o wiele ciekawszy smak niż ta tradycyjna

Botwinka z kiszonki
Lesyy, Getty Images

Botwinka z kiszonki to ciekawa odmiana popularnej zupy z dodatkiem młodych buraków. Jej smak jest nieco inny od tej tradycyjnej, którą znasz ze wszystkich zup. Miska botwinki najczęściej ląduje na naszym stole późną wiosną, gdy danie jest przygotowane ze świeżych składników.

Młode wiosenne warzywa mają to do siebie, że można je zjeść w całości — zarówno korzeń jak i liście są wykorzystywane. Takie rośliny są miękkie i delikatne, a do tego łatwo je przerobić na wymyślne dania. W ich tkankach znajdziemy mnóstwo witamin, między innymi A, K i kilka z grupy B, do tego kwas foliowy, żelazo czy magnez.

Kwietniowa i majowa botwinka jest genialna do sałatek. Jeśli masz okazję, skorzystaj z niej jak najszybciej — później nie będzie już tak smaczna.

Kiedy zaczynasz kisić botwinkę, musisz jej poświęcić 2-3 tygodnie, aż osiągnie odpowiednią kwaskowatość. Kiedy już tak się sanie, będzie idealnym dodatkiem do wiosennych chłodników. Dobrze przechowywana w lodówce może postać nawet kilka miesięcy, bez obawy, że się zepsuje.

Poniżej zdradzamy sekret jak ukisić idealną botwinkę, którą możesz wykorzystywać jako dodatek do chłodników i zup.

Kiszona botwinka

Botwinka ukiszona z młodych buraczków będzie miłą odmianą po długiej zimie, gdy nie mieliśmy do niej dostępu.
Czas całkowity 11 days 10 min.
Czas przygotowywania 10 min.
11 days

Składniki

na 3 słoiki

Sposób przygotowania

  • Liście i korzenie buraków dokładnie myjemy i kroimy w drobną kostkę.
  • Do miski przelewamy maślankę, dodajemy poszatkowany czosnek i mieszamy. Doprawiamy maślankę solą.
  • Do słoików powrzucaj botwinkę i rozłóż chrzan po równo w każdym naczyniu. W każdym słoiku umieść maślankę, tak by sięgała do 3/4 wysokości słoika. W pierwszych dniach maślanka powiększy swoją objętość, więc ważne by słoik nie był napełniony aż po brzegi.
  • Botwinkę trzymaj w temperaturze pokojowej przez 11 dni. W ciągu pierwszego tygodnia odkręcaj codziennie słoik, by wypuścić gaz. Po tym czasie możesz ją wstawić do lodówki i przechowywać przez kilka miesięcy!
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Botwinka z kiszonki będzie miłym urozmaiceniem dla tradycyjnej zupy ze świeżych buraków, czy też letniego chłodniku. Pamiętaj, że trzeba go oszczędnie dodawać, gdyż zbyt duża ilość zakwasu może zepsuć smak zupy.

  • Miniatura:
  • Lesyy, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli