w ,

Babka z dodatkiem tartej marchewki będzie mieć piękny kolor

Babka z dodatkiem marchewki
Dar1930, Getty Images

Czy wiesz, że większość ludzi „je oczami”? Może nie dosłownie, jednak z reguły wybieramy jedzenie, które jest przyjemne dla oka. Babka z dodatkiem marchewki ma bardzo intensywny, pomarańczowy kolor i od razu rzuca się w oczy. Jeśli postawisz ją na świątecznym stole, zniknie w kilka chwil, gwarantuje!

Babka jak to babka musi składać się z pewnych elementów, które ją kształtują. Po pierwsze jest dość zbita i wilgotna, ciężko od niej wymagać by była puszysta niczym biszkopt z białek. Po drugie jej kształtu nie da się pomylić z żadnym innym wypiekiem. Dodatek marchwi w cieście to nie tylko ładny kolor, ale i wyjątkowy smak, który idzie w parze z masą witamin.

Choć marchew jest warzywem, często wykorzystuje się ją w cukiernictwie jako dodatek do ciast i mas. Po ugotowaniu staje się wyjątkowo słodka i intensywnie pomarańczowa, dlatego tak chętnie ją wykorzystujemy. Marchew to skarbnica beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na naszą skórę, a przy dłuższym spożywaniu może nawet zmienić jej kolor.

Babka z marchewką

Babka piaskowa na świątecznym stole to tradycja w wielu domach. Jeśli i ty masz ochotę ją przygotować, łap ten przepis!
Czas całkowity 1 godz. 15 min.
Czas przygotowywania 25 min.
Czas gotowania 50 min.

Składniki

na 10 porcji

Ciasto

Sposób przygotowania

  • Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  • Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dorzucam cukier wanilinowy i szczyptę soli.
  • W osobnej misce ubijamy białka, następnie dosypujemy cukier i gdy kryształki się rozpuszczą, wąskim strumykiem dolewamy olej.
  • Do piany dorzucamy po jednej łyżce wymieszanych suchych składników. Mieszamy, aż masa będzie jednolicie gładka. Na sam koniec dorzuć tartą marchew i wymieszaj masę łyżką.
  • Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, smarujemy formę na babkę masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy przez około 50 minut.
  • Gdy babka wystygnie, polewamy górę czekoladą i posypujemy posypką.
Zobacz
Ocena:
(1 głos)

Babka z dodatkiem marchewki będzie genialnie smakować, a przy okazji przyciągnie wzrok gości. Zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy!

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Dar1930, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    4 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli