Spis treści
Czy wiesz, że większość ludzi „je oczami”? Może nie dosłownie, jednak z reguły wybieramy jedzenie, które jest przyjemne dla oka. Babka z dodatkiem marchewki ma bardzo intensywny, pomarańczowy kolor i od razu rzuca się w oczy. Jeśli postawisz ją na świątecznym stole, zniknie w kilka chwil, gwarantuje!
Babka jak to babka musi składać się z pewnych elementów, które ją kształtują. Po pierwsze jest dość zbita i wilgotna, ciężko od niej wymagać by była puszysta niczym biszkopt z białek. Po drugie jej kształtu nie da się pomylić z żadnym innym wypiekiem. Dodatek marchwi w cieście to nie tylko ładny kolor, ale i wyjątkowy smak, który idzie w parze z masą witamin.
Choć marchew jest warzywem, często wykorzystuje się ją w cukiernictwie jako dodatek do ciast i mas. Po ugotowaniu staje się wyjątkowo słodka i intensywnie pomarańczowa, dlatego tak chętnie ją wykorzystujemy. Marchew to skarbnica beta-karotenu, który pozytywnie wpływa na naszą skórę, a przy dłuższym spożywaniu może nawet zmienić jej kolor.
Babka z marchewką
Składniki
na 10 porcji
Ciasto
- 200 g marchew (tarta)
- 1 1/3 szklanka mąka
- 100 ml olej rzepakowy
- 1/2 szklanka cukier
- 2 jajko
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżka cukier waniliowy
- 1 szczypta sól
Dodatki
Sposób przygotowania
- Marchewkę myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
- Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną. Dorzucam cukier wanilinowy i szczyptę soli.
- W osobnej misce ubijamy białka, następnie dosypujemy cukier i gdy kryształki się rozpuszczą, wąskim strumykiem dolewamy olej.
- Do piany dorzucamy po jednej łyżce wymieszanych suchych składników. Mieszamy, aż masa będzie jednolicie gładka. Na sam koniec dorzuć tartą marchew i wymieszaj masę łyżką.
- Nastawiamy piekarnik na 150 stopni Celsjusza. Podczas gdy piekarnik się nagrzewa, smarujemy formę na babkę masłem i wysypujemy bułką tartą. Wlewamy masę i pieczemy przez około 50 minut.
- Gdy babka wystygnie, polewamy górę czekoladą i posypujemy posypką.
Babka z dodatkiem marchewki będzie genialnie smakować, a przy okazji przyciągnie wzrok gości. Zobaczysz, jak szybko zniknie z talerzy!
Zobacz także:
4 komentarzy