Spis treści
Niezawodny krem do deserów przyda się w każdej kuchni. I tak się składa, że wiem dokładnie, jak go zrobić. Na pewno zrobi furorę!
W każdy weekend przygotowuje dla swoich bliskich jakiś fajny deser. I choć za każdym razem staram się kombinować ze składnikami i dodatkami, mam kilka sprawdzonych patentów, które są bazą moich działań. Do tej pory podzieliłam się z Tobą m.in. recepturą na domową polewę czekoladową, która nigdy mnie nie zawiodła.
Dziś przyszedł czas na kolejny niezawodny przepis. I tym razem będzie to pomysł na 2-składnikowy krem do deserów. Świetnie sprawdzi się zarówno do deserów na zimno w pucharku, jak i jako krem do przełożenia np. blatów biszkoptowych. Możesz użyć go również w formie pysznego farszu do słodkich wypieków. Możliwości jest naprawdę cała masa!
Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedno. Cała procedura przygotowania dzisiejszego kremu jest prosta jak bułka z masłem. Na pewno sobie z nią poradzisz. Nawet jeśli stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni.
2-składnikowy krem do deserów
Sposób przygotowania
- Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia tabliczek czekolady na mniejsze kawałki.
- Do garnka przelej śmietankę i zagotuj ją.
- Kiedy już się to stanie, zacznij dodawać kawałki czekolady.
- Jednocześnie mieszaj intensywnie zawartość garnka.
- Przelej powstały miks do miski i odstaw do ostudzenia.
- Możesz chłodzić go w lodówce nawet przez kilka godzin i w międzyczasie upiec np. biszkopt.
- Przed użyciem kremu, użyj mikser i przemieszaj zawartość miski. Dzięki temu zabiegowi krem będzie idealnie puszysty.
Oczywiście powyższą recepturę możesz modyfikować w zależności od swoich potrzeb. Do przygotowanej bazy możesz dodać np. świeże owoce, bakalie, czy dropsy czekoladowe. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby nadać kolorowych rumieńców naszej mieszance. Świetnie w tej roli sprawdzą się dostępne w każdym markecie barwniki spożywcze w jadalnym wydaniu.
Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Czy znałaś go wcześniej? A może stosujesz inne ciekawe receptury, które można wykorzystać przy pracy nad domowymi słodkościami. Jeśli tak, oczywiście napisz mi o tym. Z chęcią przetestuje każdą nowinkę w swojej kuchni.