w

2-składnikowy krem do deserów. Udaje się za każdym razem

krem do deserów
lovelyshot, Getty Images

Niezawodny krem do deserów przyda się w każdej kuchni. I tak się składa, że wiem dokładnie, jak go zrobić. Na pewno zrobi furorę!

W każdy weekend przygotowuje dla swoich bliskich jakiś fajny deser. I choć za każdym razem staram się kombinować ze składnikami i dodatkami, mam kilka sprawdzonych patentów, które są bazą moich działań. Do tej pory podzieliłam się z Tobą m.in. recepturą na domową polewę czekoladową, która nigdy mnie nie zawiodła.

Dziś przyszedł czas na kolejny niezawodny przepis. I tym razem będzie to pomysł na 2-składnikowy krem do deserów. Świetnie sprawdzi się zarówno do deserów na zimno w pucharku, jak i jako krem do przełożenia np. blatów biszkoptowych. Możesz użyć go również w formie pysznego farszu do słodkich wypieków. Możliwości jest naprawdę cała masa!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółowej instrukcji, chciałabym podkreślić jeszcze jedno. Cała procedura przygotowania dzisiejszego kremu jest prosta jak bułka z masłem. Na pewno sobie z nią poradzisz. Nawet jeśli stawiasz swoje pierwsze kroki w kuchni.

2-składnikowy krem do deserów

Z tym niezawodnym kremem przygotujesz całą masę genialnych deserów. Po prostu palce lizać!
Czas całkowity 15 min.
Czas przygotowywania 15 min.

Składniki

na 1 porcja

Sposób przygotowania

  • Pracę nad przepisem rozpocznij od podzielenia tabliczek czekolady na mniejsze kawałki.
  • Do garnka przelej śmietankę i zagotuj ją.
  • Kiedy już się to stanie, zacznij dodawać kawałki czekolady.
  • Jednocześnie mieszaj intensywnie zawartość garnka.
  • Przelej powstały miks do miski i odstaw do ostudzenia.
  • Możesz chłodzić go w lodówce nawet przez kilka godzin i w międzyczasie upiec np. biszkopt.
  • Przed użyciem kremu, użyj mikser i przemieszaj zawartość miski. Dzięki temu zabiegowi krem będzie idealnie puszysty.
Zobacz
Ocena:
(głosy: 2 )

Oczywiście powyższą recepturę możesz modyfikować w zależności od swoich potrzeb. Do przygotowanej bazy możesz dodać np. świeże owoce, bakalie, czy dropsy czekoladowe. Nic również nie stoi na przeszkodzie, aby nadać kolorowych rumieńców naszej mieszance. Świetnie w tej roli sprawdzą się dostępne w każdym markecie barwniki spożywcze w jadalnym wydaniu.

Koniecznie daj mi znać, co myślisz o dzisiejszym przepisie. Czy znałaś go wcześniej? A może stosujesz inne ciekawe receptury, które można wykorzystać przy pracy nad domowymi słodkościami. Jeśli tak, oczywiście napisz mi o tym. Z chęcią przetestuje każdą nowinkę w swojej kuchni.

  • Miniatura:
  • lovelyshot, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani