Tarka kuchenna to jeden z tych gadżetów kuchennych, bez których nie jesteśmy w stanie się obejść. Ale czy wiesz, jak wykorzystać jej potencjał w pełni?
Na pewno w swojej kuchni masz tarkę kuchenną i używasz ją bardzo często. I tu pojawia się pytanie, czy znasz dokładnie cały potencjał kuchennego gadżetu? Czy używasz go tylko w jeden sposób? Jeśli tak, już za moment przekonasz się, że to duży błąd.
Niepozorna tarka kuchenna skrywa ogromny potencjał, który warto wykorzystać w 100%! I zaraz dowiesz się, jak to zrobić dokładnie.
Tarka kuchenna – zastosowanie każdej z jej stron
Zazwyczaj tarka składa się z 4 boków. Każdy z nich charakteryzuje się innym kształtem i wielkością oczek. Najczęściej wykorzystujemy stronę z największymi oczkami. To właśnie na niej ścieramy warzywa do zupy lub surówki. Możemy na niej zetrzeć rownież ser do zapiekanki lub na pizzę. A także przygotować w mgnieniu oka kruszonkę m.in. do szarlotki z ciasta kruchego.

Kolejna ścianka składa się z mniejszych i dużo bardziej ostrych oczek. Z tego też powodu ta część tarki świetnie nadaje się do starcia ziemniaków na placki ziemniaczane. Ja osobiście ścieram na tej części również skórkę z cytryny, którą potem wykorzystuje przy wypiekach.
Trzecia strona tarki świetnie nadaje się do rozdrabniania produktów. A wszystko to za sprawą bardzo małych oczek. Ta część kuchennego gadżetu świetnie sprawdzi się świetnie zarówno do starcia parmezanu np. do spaghetti, jak i przygotowania wiórek czekoladowych do deserów. Możesz wykorzystać ją również do przygotowania domowej bułki tartej z czerstwego pieczywa.
I na koniec część z podłużnymi ostrzami, która moim zdaniem jest chyba najrzadziej używana. A to duży błąd, ponieważ dzięki niej w mgnieniu oka możemy pokroić ogórka w cienkie plastry do śniadania. Ta funkcja może sprawdzić się również przy przygotowaniu zapiekanki z cukinii.
I to wszystko! Teraz już wiesz, do czego dokładnie możesz wykorzystać każdą część tarki.
Zobacz także: Czyszczenie kuchennych blatów na błysk! Koniec z zaciekami i tłustymi plamami